Lawaai doet slechter onthouden

Eerder deze week berichtte ik over nieuw onderzoek dat toont hoe kinderen die minder aandacht kunnen geven, het leren van de anderen zeer negatief beïnvloedt. Dit onderzoek van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig dat ik via WelingelichteKringen in NeuroScience ligt in de zelfde lijn. Een gesprek volgen in een luidruchtige omgeving is vermoeiend. De onderzoekers toonden aan dat dergelijke situaties er mede voor zorgen dat ons kortetermijngeheugen overbelast wordt.

“In een experiment werden mensen gevraagd een aantal cijfers die zij hoorden gedurende iets meer dan een seconde te onthouden. Vier cijfers onthouden is niet bepaald een moeilijke opdracht en toen hen gevraagd werd of ze zich de cijfers herinnerden, gaven ze in 90% van de gevallen het goede antwoord. Tijdens dit proces maten de onderzoekers met een magnetoencefalografie (MEG) de zogenaamde alfagolven in de hersenen. Het alfaritme bestaat uit 8 tot 12 golven per seconde en de alfagolven geven aan hoeveel informatie je op dat moment opslaat in je kortetermijngeheugen.

Hoe langer de cijferreeksen werden en hoe meer achtergrondgeluiden er waren, hoe hoger de alfagolven piekten, d.w.z. hoe minder er werd opgeslagen in het kortetermijngeheugen. De bevindingen zijn bijzonder relevant voor het begrijpen van de cognitieve gevolgen van gehoorschade, een aandoening die steeds meer mensen treft. Mensen met een gehoorbeschadiging nemen geluiden immers ook minder goed waar.”

Een gedachte over “Lawaai doet slechter onthouden

  1. Pingback: Lawaai doet slechter onthouden | Info-nieuwtjes | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s