Kan twitter mensen de macht geven?

Het antwoord op de vraag of twitter mensen ‘macht’ kan geven lijkt ja, als je kijkt naar het debacle over het koningslied. Deze verkennende studie van Gleason naar het informeel leren via twitter over #occupy lijkt te willen bevestigen dat er wel degelijk een effect kan zijn, meer dan bij traditionele media. Gleason stelt hierover: “Reading on Twitter about a particular topic will expose learners to multiple perspectives – far more than is possible by reading a newspaper or even doing a Google search.” Hij koppelt hier trouwens direct een link naar onderwijs in: “Imagine how much more rich and complex our teaching and learning could be if learners brought such diverse ideas into the classroom.” (bron)

Concreet probeerde Gleason de volgende vragen te beantwoorden:

  • What percentage of #OWS tweets contains hyperlinks to other learning spaces(text-based blogs, photo blogs, video-sharing sites, etc.)?
  • Do #OWS tweets express multiple perspectives about Occupy Wall Street, and if so, how might these perspectives be categorized?
  • What is the process of learning like for an individual in an informal learningspace, and what can be learned about the learning process in this context?

Als ik echter naar de hele studie kijk, zie ik vooral een content-analyse van de vele tweets en een persoonlijke case-studie. Het gegeven dat je via Twitter meer ook op andere inzichten stoot en dat je ook op andere learning spaces komt, lijkt evident. Verder is het vooral een verhaal van ‘mogelijk’. Het idee dat je via twitter informeel leert via de rijke kanalen lijkt zeker relevant, maar wil dan graag wel een pak meer onderzoek. De stelling dat je hierdoor meer betrokken raakt, vind ik fascinerend, maar de link naar de macht die de auteur in de perstekst daarom lijkt te suggereren, vind ik dan wel weer te ver gaan. Moet wel bekennen dat ik het koningslied ook wel een draak vond.

*update*: triest voorbeeld van hoe je de macht kan grijpen (of een dagje vrij voor veel leerlingen bekomt).

Abstract van het onderzoek (dat ik hier helemaal kon lezen):

Recent events suggest that social media, also called web 2.0, can support mass social change. Although some critics have lamented how social media are eroding people’s ability to communicate, others have argued that social media may allow individuals to leverage their individual voices against authoritarian leaders. This article seeks to understand the ways in which individuals can use a particular social media platform, the microblog Twitter, to learn about the Occupy Wall Street movement. This article uses a mixed-methods approach, incorporating descriptive statistics, content analysis, and a case study of the author’s learning process to examine the existence of informal learning about the Occupy Wall Street movement. Scholars have proposed that informal learning about a social movement is associated with participation in the movement. This study suggests that Twitter supports multiple opportunities for participation in the Occupy movement—from creating, tagging, and sharing content to reading, watching, and following a hashtag—which may facilitate learners becoming more informed, engaged citizens. To help ground this discussion, an overview of the particular social and technical features of Twitter is provided. Second, several key learning theories that seem particularly synergistic with the affordances outlined and a review of the current state of research on learning within Twitter are described. Third, research questions, methods, and findings are presented, and a discussion that describes the implications for civic engagement in the democratic process is included.

Een gedachte over “Kan twitter mensen de macht geven?

  1. Pingback: Kan twitter mensen de macht geven? | Mediawijsh...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.