Canadees rapport over iPads op school: “nu heb je het recht om afgeleid te zijn”

Een bevraging bij 6057 kinderen en 302 leerkrachten in graden 6 tot 10 (dus einde basis + voortgezet onderwijs) over het dagelijks gebruik van iPads in de klas levert een paar opvallende cijfers op:

 • 1 op 3 van de leerlingen speelt spelletjes in de klas, waarvan een deel ook met toestemming van de leerkracht (na het afronden van een opdracht bijvoorbeeld).
 • Naast de iPads worden er nog zeer veel handboeken gebruikt en de meeste taken gebeuren nog steeds op papier. 85% van de respondenten gaf aan dat de iPad niet gebruikt werd voor schriftelijke taken.
 • De iPad werd buiten de les wel gebruikt, maar vooral voor het plezier (zowat 76% van de tijd), zelden voor schoolwerk.
 • Slechts 2 van de 6057 kinderen vonden de iPad geen afleiding, maar dit moet je relativeren. De afleiding was er namelijk voordien ook al, via de eigen telefoon en sms-jes. De onderzoekers stellen wel dat je nu het recht hebt om afgeleid te zijn.

Dit klinkt allemaal behoorlijk vernietigend, maar er is ook een duidelijk oorzaak voor een paar van deze dingen. 70% van de leerkrachten gaf aan voordien nooit of nauwelijks met het toestel gewerkt te hebben en de meeste waren niet voorbereid om met iPads effectief les te geven. Het rapport heeft niet de bedoeling het gebruik van tablets te ontraden, mocht je dat soms denken, maar ziet nu dat het potentieel niet gebruikt wordt in de Canadese scholen. De aanbevelingen die ze formuleren (onder andere belang van vorming van leerkrachten maar ook bijvoorbeeld het belang van ouders wijzen op mogelijke valkuilen) zijn relevant.

Je kan het rapport hier bekijken of hier downloaden. Ik vond dit onderzoek via @peternikken, waarvoor dank!

5 gedachten over “Canadees rapport over iPads op school: “nu heb je het recht om afgeleid te zijn”

 1. Reblogged this on Yildirim Fevzi and commented:
  De iPad moet gezien worden als een extra middel in de klas om de inzet, betrokkenheid en het leervermogen van de leerlingen te vergroten. Het leren en les volgen moet veel leuker worden door het gebruik van de nieuwste en interactieve technologie.

  Beheer van internet en iPad is even belangrijk als starten met dit project! Tijdens de lessen moet er niet de mogelijkheid geboden te spelen op de iPads: toegang tot internet moet gecontroleerd worden door een centrale server en dit kan ieder moment in- of uitgeschakeld worden. Niet educatieve applicaties moeten tevens door deze centrale server uitgeschakeld worden.

  Het is ook zeer belangrijk dat de leerkrachten de nodige begeleiding en ondersteuning van de school en/of externen krijgen.

  • Met sommige punten niet helemaal eens.
   – Ik ken ook projecten waarbij men niet-educatieve apps gebruikte voor educatieve doeleinden, met succes.
   – Puur invoeren voor motivatie doeleinden lijkt me geen goede optie, meer op zoek gaan naar net de meerwaarde is essentieel.

   Begeleiding, ondersteuning en degelijke afspraken natuurlijk zeker essentieel, naast vooral ook gedragen en voldragen visie.

 2. Pingback: Canadees rapport over iPads op school: "nu...

 3. Pingback: Canadees rapport over iPads op school | MeeMetI...

 4. Pingback: Iedereen een laptop of iPad op school? Een kort overzicht | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.