Maak er een tekening bij: iets tekenen helpt je beter leren (onderzoek)

2 experimenten onder leiding van Annett Schmeck, het eerste bij 48 tieners van gemiddeld 14 jaar, het tweede bij 164 leerlingen van die leeftijd, tonen dat het tekenen van leerstof je helpt om het beter te onthouden. De deelnemers aan de experimenten kregen een tekst van 850 woorden te lezen over de biologie achter griep, iets waar ze voordien nog niks over wisten. De leerlingen die niet tot de controlegroep behoorden kregen de opdracht om elke paragraaf te tekenen. Daarna werden alle leerlingen (controlegroep en experimenteergroep) getest via zowel multiple choice vragen als tekenvragen waarbij ze het antwoorden moesten tekenen. De groep die een tekening moesten maken bij elke paragraaf bleek het steeds beter te doen op beide testen (dus ook de MC-vragen).

Voor iemand leerstijlen begint te roepen, cruciaal in deze aanpak is dat in het tweede experiment de controlegroep ook tekeningen werden aangeboden die pasten bij elke paragraaf.

Ook opvallend: hoe beter de tekening, hoe beter de resultaten op de test achteraf.

Volgens mij toont dit vooral terug hoe belangrijk verwerking is tijdens het leerproces. Hier wordt de lerende verplicht na te denken over de inhoud door zich af te vragen hoe hij of zij de paragraaf kan vertalen naar een tekening. Het is dat denken dat er wellicht voor zorgt dat de inhoud beter geleerd, begrepen en onthouden wordt.

UPDATE: Tommy Opgenhaffen schreef op zijn blog een uitgebreid overzicht van onderzoek rond leren door visualiseren.

Abstract van het onderzoek

Does using a learner-generated drawing strategy (i.e., drawing pictures during reading) foster students’ engagement in generative learning during reading? In two experiments, 8th-grade students (Exp. 1: N = 48; Exp. 2: N = 164) read a scientific text explaining the biological process of influenza and then took two learning outcome tests. In Experiment 1, students who were asked to draw pictures during reading (learner-generated drawing group), scored higher than students who only read (control group) on a multiple-choice comprehension test (d = 0.85) and on a drawing test (d = 1.15). In Experiment 2, students in the learner-generated drawing group scored significantly higher than the control group on both a multiple-choice comprehension test (d = 0.52) and on a drawing test (d = 1.89), but students who received author-generated pictures in addition to drawing or author-generated pictures only did not. Additionally, the drawing-accuracy scores during reading correlated with comprehension test scores (r = .623, r = .470) and drawing scores (r = .620, r = .615) in each experiment, respectively. These results provide further evidence for the generative drawing effect and the prognostic drawing effect, thereby confirming the benefits of the learner-generated drawing strategy.

5 gedachten over “Maak er een tekening bij: iets tekenen helpt je beter leren (onderzoek)

 1. Een opvolgonderzoek dat verschillende verwerkingswijzen vergelijkt
  – vat de paragraaf samen in één zin
  – schrijf 5 kernwoorden op bij elke paragraaf
  – maak een mindmap bij elke paragraaf
  – maak een tekening bij elke paragraaf
  zou pas écht interessant zijn.

  Want mogelijk maakt het feit dat het een tekening was, eigenlijk geen verschil (zoals jij ook vermoedt). Maar is het gewoon een effect van het feit dat er een actieve verwerking is.

 2. Dit is op Leren.Hoe?Zo! herblogden reageerde:
  Interessant onderzoek dat aantoont dat visualiseren er inderdaad voor kan zorgen dat je (soms) beter leert. Zoals Pedro al aangeeft ben ik er ook van overtuigd dat de kracht vooral zit in het “durven denken”. Om de leerstof om te zetten in een tekening moet je hard nadenken over de betekenis van de leerstof. Uit een online artikel (Students Remember … What They Think About) van Daniel Willingham heb ik ooit opgepikt dat de manier waarop ons geheugen informatie opslaat, wordt beïnvloed door de wijze waarop je er aandacht aan besteedt. Om informatie om te zetten in een tekening moet je hard nadenken over de betekenis van de informatie en is het net dat aspect dat ons geheugen zal opslaan. Achteraf word je getoetst over de betekenis van datgene wat je hebt geleerd. Daarom kan visualiseren werken.

 3. Pingback: Maak er een tekening bij: iets tekenen helpt je beter leren (onderzoek) | Manuela Bazen-Steenkamp

 4. Pingback: #Onderwijsvraag 7: Waarom leren kinderen verbonden schrift?

 5. Pingback: Je denkt meer als je tekent - Vernieuwenderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.