Hoe maak ik een lezing? Deel 1: drie stappen: inhoud, vorm en ritme

Regelmatig krijg ik vragen hoe ik mijn lezingen voorbereid.

Deze week wil ik het proces beschrijven in een reeks blogposts. Het is een persoonlijk werkwijze, maar misschien haal je er wel iets uit!

Vandaag geef ik je in eerste deel de drie stappen die ik telkens weer zet bij het maken van een compleet nieuwe lezing: inhoud, vorm en ritme.

 1. Inhoud

  Na een gesprek met diegene die me voor een lezing vraagt, maak ik een overzicht – meestal nog steeds op papier – van de doelen die bereikt moeten worden met mijn lezing. Ik weet dat de meeste studenten doelen pas op het einde van hun lesvoorbereiding noteren, maar omdat ik weet dat je met verschillende inhouden het zelfde doel kan bereiken, begin ik toch met de doelen om vervolgens de gepaste inhouden te kiezen. Deze inhouden komen vaak terecht in nog steeds verschrikkelijke bulletpoint slides.  Slides die gelukkig niemand te zien krijgt, want dan volgt stap 2. Bij de inhoud zit ook al een stuk mijn interactievormen die ik in mijn lezing eventueel kan gebruiken zoals bijvoorbeeld een experiment, het kunnen filmpjes zijn,…

 2. Vorm

  In een tweede stap pas ik 1 regel keihard toe: maximum 1 idee per slide. De bulletpoint slides worden een hele reeks slides met zo weinig mogelijk tekst op, van 5-6 slides evolueer ik hierbij vaak tot een 70-tal vanuit het besef dat je niet kan lezen en luisteren tegelijk. Verder trouw aan de dual channel theorie die zegt dat beeld en woord best gecombineerd wordt, zoek ik vervolgens beelden die eventueel een concept kunnen verduidelijken. Waarbij terug de regel is: 1 beeld per slide. Hier werd ik de voorbije jaren strenger: een beeld om het beeld probeer ik te vermijden. Het beeld moet een meerwaarde zijn qua verduidelijking of een grap.

 3. Ritme

  Je zou als derde punt misschien structuur verwacht hebben, en structuur is inderdaad belangrijk, maar ritme misschien nog meer. Als ik alle puzzelstukken van mijn lezing na stap 2 klaar heb, zoek ik het juiste ritme in mijn presentatie. Ik werk dan met scenes van maximum 8 minuten, ga op zoek naar afwisseling tussen ernstig en lichter en verschuif mijn scenes zo dat het inhoudelijk klopt en dat ik toch de aandacht van mijn publiek kan vasthouden. Grappen, filmpjes, interactiemomenten,… krijgen hierdoor een extra functie.

En dan krijg je bijvoorbeeld dit als resultaat:

Check hier mijn andere slidedecks.

Morgen deel 2!

6 gedachten over “Hoe maak ik een lezing? Deel 1: drie stappen: inhoud, vorm en ritme

 1. Pingback: Hoe maak ik een lezing? Deel 2: inoefenen, spontane opmerkingen en overgangen | X, Y of Einstein?

 2. Pingback: Hoe maak ik een lezing, deel 3: wees concreet | X, Y of Einstein?

 3. Pingback: Hoe maak ik een lezing, deel 4: wat is het verschil met les geven? | X, Y of Einstein?

 4. Pingback: Hoe maak ik een lezing, slot: technisch gesproken | X, Y of Einstein?

 5. Pingback: Hoe maak ik een lezing? Deel 1: drie stappen: i...

 6. Pingback: Al mijn spreken-voor-publiek-tips op een rijtje | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.