OESO Education Indicators in Focus: Wie betaalt wat in hoger onderwijs?

Er is een nieuwe Education Indicators in Focus en wel over een onderwerp dat voor de nodige discussies kan zorgen (zie recent in de UK): de kostprijs van studeren in het hoger onderwijs en wie er welk aandeel betaalt, de student en zijn ouders versus de overheid. Maar er zijn ook vaak derden in het spel.

Wat blijkt?

  • OECD countries differ significantly in the way spending on tertiary education is shared between public and private sources of funding, and in the financial support they provide to students.
    En dat klopt:
  • Countries with high tuition fees tend to also be those where private entities other than households make a more significant contribution to funding tertiary institutions. By contrast, in countries with more progressive tax regimes, students often pay low or no tuition fees and have access to generous public subsidies for tertiary education, but then face high income tax rates.
  • An increasing number of OECD countries charge higher tuition fees for international students than for national students, and many also differentiate tuition fees by field of education, largely because of the divergent returns on wages.
  • In countries with high tuition fees, student financial support systems that offer all students loans with income-contingent repayments combined with means-tested grants can be an effective way to promote access and equity while sharing the costs of tertiary education between taxpayers and students.

Dat laatste ben ik zelf niet zo zeker van, alhoewel de OESO Nieuw-Zeeland en Australië roemt omdat zij er voor zorgen dat er extra ondersteuning is samen met een leenstelsel. En het valt op dat het gegeven van de leenbubbel compleet onderbelicht wordt in het rapport.

De bottom-line voor de OESO is:

OECD countries differ significantly in the way spending on tertiary education is shared between public and private sources of funding, and in the financial support they provide to students. Striking the right balance between providing sufficient support to institutions and maintaining access and equity is challenging. In countries with more progressive tax regimes, students tend to pay low or no tuition fees and often have access to generous public subsidies for tertiary education, but in turn face high income tax rates. In countries with high tuition fees, student financial support systems combining means- tested grants with loans with income-contingent repayments can be an efficient way of promoting access and equity while sharing the costs of tertiary education between taxpayers and students.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s