Het geheim achter goede vriendschappen? “Interconnected memories”

Gedeelde herinneringen, herinneringen die in elkaar haken, zou volgens onderzoekers wel eens een geheim achter sterke vriendschappen zijn. Nicole Iannone en haar collega’s vonden in hun onderzoek dat studenten en online respondenten die het item “my best friend and I can remind each other of things we know,” hoog scoorden, vaker vriendschappen hadden die langer duurden, beter waren van kwaliteit en waarbij de vrienden elkaar meer vertrouwden. Geslacht speelde hierin geen rol over hoe goed de gedeelde herinneringen waren. Tegelijkertijd bleken vriendschappen tussen mensen van gelijk geslacht meer overlap qua gelijkaardige thema’s in herinneringen  te hebben (bijvoorbeeld samen meer weten over films), terwijl gemengde vriendschappen elkaar meer kunnen aanvullen qua thema’s.

Eerlijk? Ik denk dat dit laatste inzicht misschien het meer interessante deel is van het onderzoek. Het eerste deel over gedeelde herinneringen lijkt me een potentiële cirkelredenering. Terwijl het tweede deel een cruciale tip geeft voor iedereen die wil meedoen aan een quiz: ga voor een gemengde vriendenteam.

Abstract van het onderzoek:

Transactive memory is a system for encoding, storing, and retrieving information between people, where each person has knowledge of the other’s memory. Through two studies, we assessed whether transactive memory occurs in best friendships (N = 682). Results showed that transactive memory systems (TMSs) do exist in best friendships. Importantly, stronger TMSs are associated with higher friendship quality (satisfaction and commitment), and their strength is related to different friendship characteristics (e.g., trust). A novel method for assessing TMS structure was developed. Mixed-gender friendships were associated with more differentiated structures (different knowledge), and friendships higher in inclusion of other in the self were associated with more integrated structures (similar knowledge). These studies have implications for the quality and operation of friendships.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s