Over scholen, leren en ongelijkheid? (PISA in Focus)

Er is een nieuwe PISA in Focus met als euh, focus ongelijkheid en hoe scholen hier een rol in spelen. Eerst stelden ze de vraag: Hoe maak je (wetenschaps-)onderwijs effectief? Deze grafiek is een variant van deze grafiek, maar heeft het voordeel duidelijk te zijn:

Maar hoe verschillen nu deze effectieve aanpakken naargelang de verschillende landen:

Samengevat:

Wat stelt de OESO vast:

  • Students perform better in science when they attend schools with effective learning environments (including adaptive and teacher-directed instruction, good disciplinary climate and required attendance at science lessons) and high-quality educational resources (including science teachers, laboratories and extracurricular activities), on average, after accounting for the socio-economic profile of students and schools.
  • Supportive environments and quality resources are more frequently found in socio-economically advantaged schools, suggesting that schools often amplify, rather than compensate for, students’ home resources.
    But in Estonia, Israel, Latvia, Macao (China), Montenegro, Norway and Tunisia, students in disadvantaged schools have access to learning environments and resources of comparable quality (or better, in some respects) as their peers in advantaged schools.
  • About one-third of the variation in science performance across OECD countries is explained by the degree problems of equity in the allocation of educational resources across advantaged and disadvantaged schools, with more equitable systems performing better, on average.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.