Kunnen video games gezinnen versterken?

Sonia Livingstone had het er al over in een rapport eerder dit jaar en dit onderzoek bevestigt het. Terwijl we soms ons veel zorgen maken over gamen van onze jongeren, zijn er ook mogelijke positieve gevolgen… op het gezinsleven. Maar dan is het wel cruciaal dat kinderen en ouders samen spelen.

Vergelijk het met het spelen van gezelschapspelletjes, maar dan met de WII, de Nintendo of andere X-Boxen. Uit een bevraging van 361 ouders bleek een duidelijke correlatie – dus er is geen causaal verband aangetoond – tussen het samen spelen van computerspelletjes en meer tevredenheid over het gezinsleven en hoe close een gezin wel is.

Via een reeks van open vragen probeerden de onderzoekers ook in kaart te brengen wat samen computerspelletjes zoal een gezin bijbracht:

Het is een eerste onderzoek, maar ik blijf eerlijk gezegd nog echt wat op mijn honger zitten. Vervolgonderzoek is echt nodig om hier dieper op in te gaan en vooral te kijken in welke mate er een echt duidelijk causaal verband is.

Abstract van het onderzoek:

Video games have been a major form of people’s entertainment, and they have entered people’s family life. However, what we know about the effects of video games on family relationships is still rare. This study investigated the effects of video game co-playing among family members on family satisfaction and family closeness. In total, 361 parents recruited from Amazon Turk completed online questionnaires. The results showed that the more frequently family members play video games together, the better family satisfaction and family closeness they have. Families with poor family communication benefit more from co-playing than those with effective family communication. Family satisfaction mediated the relationship between video game co-playing and family closeness. Game features that facilitate family relationships were discovered through open-ended questions. Participants typically enjoyed playing video games with family members, and social benefits are the most salient in family settings.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.