Het belang van lezen voor schrijven (nieuwe meta-analyse)

Een nieuwe meta-analyses toont iets dat al veel leerkrachten vermoeden, maar ook wetenschappelijk bevestigd wordt: veel leesinterventies hebben ook een positief effect op de schrijfkwaliteit van leerlingen. We wisten eerder al dat letters leren schrijven helpt om te leren lezen, maar beter (en meer) teksten lezen helpt ook bij het schrijven van teksten.

De positieve effecten zijn merkbaar bij de kwaliteit van de tekst zelf, maar ook de spelling van de leerlingen wordt beter als men meer leest. Nog belangrijker: het is een blijvend effect over lange termijn.

Dit wil ook zeggen dat we nu in Vlaanderen ons behoorlijk zorgen mogen beginnen maken over de schrijfkwaliteit met de resultaten op PIRLS in het achterhoofd

Abstract van het onderzoek:

This meta-analysis examined if students’ writing performance is improved by reading interventions in studies (k = 54 experiments; 5,018 students) where students were taught how to read and studies (k = 36 investigations; 3,060 students) where students’ interaction with words or text was increased through reading or observing others read. Studies included in this review involved true- or quasi-experiments (with pretests) written in English that tested the impact of a reading intervention on the writing performance of students in preschool to Grade 12. Studies were not included if the control condition was a writing intervention, treatment students received writing instruction as part of the reading intervention (unless control students received equivalent writing instruction), control students received a reading intervention (unless treatment students received more reading instruction than controls), study attrition exceeded 20%, less than 10 students were included in any experimental condition, and students attended a special school for students with disabilities. As predicted, teaching reading strengthened writing, resulting in statistically significant effects for an overall measure of writing (effect size [ES] = 0.57) and specific measures of writing quality (ES = 0.63), words written (ES = 0.37), or spelling (ES = 0.56). The impact of teaching reading on writing was maintained over time (ES = 0.37). Having students read text or observe others interact with text also enhanced writing performance, producing a statistically significant impact on an overall measure of writing (ES = 0.35) and specific measures of writing quality (ES = 0.44) or spelling (ES = 0.28). These findings provide support that reading interventions can enhance students’ writing performance.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.