Waarom je passie volgen misschien een slecht idee is volgens het growth mindset concept (onderzoek)

De voorbije 2 maanden kreeg de growth mindset theorie van Carol Dweck behoorlijk wat kritiek te slikken. De onderzoekster reageerde hier onlangs zelf op. Nu kreeg ik ook een nieuwe studie gisteren toegestuurd door Jan Demol van Radio 1 die het concept van growth mindset op een andere manier gebruikte, namelijk in relatie tot passie en het denken over je passie volgen.

Je hoort het vaak: volg je passie. Ik ken verschillende public speakers die het luid verkondigen dat als iedereen zijn passie zou volgen, de wereld een mooiere plaats zou zijn. Los van de vraag wie dan de minder leuke taken zal doen, blijkt er een ander probleem te zijn.

Het hangt er vanaf hoe je zelf naar een passie kijkt. Als je denkt dat een passie een aangeboren gegeven is versus denken dat een passie kan groeien. Juist, dit is een fixed mindset versus een growth mindset. Wat blijkt nu? Mensen die denken dat een passie quasi natuurlijk in je aanwezig is, zullen sneller afhaken bij tegenslag. Een dergelijke visie zou er ook voor zorgen dat je minder interesse hebt in dingen buiten die (vermeende) passie waardoor je ook wel weinig eieren in je mandje legt. Dit blijkt onder andere uit het eerste experiment in het artikel dat een geslaagde replicatie is van een oudere studie. Het tweede en derde experiment bevestigden deze bevindingen.

Experiment vier bekeek de mate van resilience of weerbaarheid om om te gaan met complexiteit en uitdaging en toont dat mensen met growth mindset hier beter mee zouden kunnen omgaan. Deze studie is echter behoorlijk klein qua steekproef, waardoor ze underpowered bleek. Daarom werd een vijfde experiment gedaan met grotere steekproef. dit laatste experiment bevestigde het vierde.

Het juiste advies zou dan kunnen zijn: ontwikkel je passie in plaats van volg je passie.

Maar… hoe zit het nu met deze experimenten en de replicatiecrisis rond growth mindset? Wel, deze experimenten focussen zich niet echt op het stimuleren van een growth mindset en hoe deze actie leerlingen beter maken. In deze benadering is het meer een impliciete theorie die een persoon al dan niet heeft en welk effect deze impliciet theorie heeft op het eigen handelen. De grote discussies die er vandaag bestaan gaan over het effect van een growth mindset interventie, dit is hoe je bepaalde leerlingen benadert en welk effect die benadering heeft.

De kwaliteit van de vijf experimenten in dit onderzoek wisselt. De eerste drie lijken me persoonlijk sterker, deels omdat ze zelf een bevestigende replicatie zijn van eerder onderzoek. Het tweede onderzoek is bijvoorbeeld ook gepreregistreerd. De twee laatste experimenten zou ik zelf voorzichtiger mee willen zijn. De onderzoekers geven de beperking aan van het vierde experiment, en waar het vijfde experiment dit wil compenseren met een grotere steekproef, heeft dit laatste experiment dan weer een beperking dat het volledig online werd afgenomen.

Abstract van het onderzoek:

People are often told to find their passion as though passions and interests are pre-formed and must simply be discovered. This idea, however, has hidden motivational implications. Five studies examined implicit theories of interest—the idea that personal interests are relatively fixed (fixed theory) or developed (growth theory). Whether assessed or experimentally induced, a fixed theory was more likely to dampen interest in areas outside people’s existing interests (Studies 1–3). Those endorsing a fixed theory were also more likely to anticipate boundless motivation when passions were found, not anticipating possible difficulties (Study 4). Moreover, when engaging in a new interest became difficult, interest flagged significantly more for people induced to hold a fixed than a growth theory of interest (Study 5). Urging people to find their passion may lead them to put all their eggs in one basket but then to drop that basket when it becomes difficult to carry.

 

Een gedachte over “Waarom je passie volgen misschien een slecht idee is volgens het growth mindset concept (onderzoek)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.