De weekendbijlage bij deze blog:
- Dit artikel kan niet genoeg gelezen worden door iedereen die onderwijs wil ‘redden’ of ‘fixen’ en niets van onderwijs afweet.
- Frederik Anseel beschrijft waarom MOOC’s niet de grote revolutie brachten: de blinde vlek van de technoprofeet.
- Weet niet zeker of we dit wel moeten willen: smart glasses for teachers help pupils learn.
- Kan mediteren op het werk demotiverend werken?
- Je onderzoek werkte in het lab, maar werkt het dan ook in de klas?
- Was zelf aan een stuk hierover aan het werken voor het volgende mytheboek, toen deze gastpost verscheen over MBTI bij the learning scientists.
- Een heel tijdschrift over hoe burnout tegengaan in onderwijs.
- Het is eindelijk zover: de proclamatie, maar dan wordt je naam verkeerd uitgesproken.
Tot slot, klik op het vervolg van deze tweet…
Helemaal mee eens. Hoewel technologie absoluut nieuwe mogelijkheden te bieden heeft, kunnen ze niet zomaar worden geïmplementeerd. Ontwikkeling vanuit het onderwijs met behulp van een expert in professionele leergemeenschappen werkt beter. Hier vormt een pilot onderdeel van het proces en de opleiding voor de gebruikers ook. Eerst moet de onderwijskundige visie en het leerdoel duidelijk zijn, daarna kan worden gezocht naar innovatieve werkvormen. Omdraaien van dit proces kan wel leiden tot inspiratie en motivatie voor een goede pilot, maar er wordt bovenschools nog onvoldoende samen ontwikkeld en geleerd. Hier lijkt weinig tijd en geld voor te zijn, maar ook onvoldoende animo onder docenten om zich als lerende op te stellen.