Met elkaar leren opschieten: een schot in de roos

Kleutergewijs

“Ik wil dat schepje, maar hij heeft die.” Een klein akkefietje? Onze kleuterleraren weten wel beter. Zij zetten zich dagelijks in om van ‘kleine’ bekommernissen grote leermomenten te maken. En dat is maar goed ook: sociaal-emotioneel vaardige kleuters hebben meer kans op een goede toekomst. Het is van onschatbare waarde dat kleuters goed leren opschieten met elkaar én met zichzelf.

Harde evidentie voor het belang van ‘zachte’ vaardigheden

Kleuters die sociaal-emotioneel vaardiger zijn, blijken als jongvolwassene meer kans te maken op een goede school- en werkloopbaan en minder persoonlijke problemen te hebben (criminaliteit, druggebruik, mentale problemen). Dit werd vastgesteld in een studie die 753 kleuters opvolgde tot in de jongvolwassenheid (Damon et al., 2015). Om na te gaan hoe sociaal-emotioneel vaardig de kinderen waren, scoorde de leerkrachten de kinderen op uitspraken als ‘is hulpvaardig’, ‘deelt materiaal met anderen’, ‘kan zelf problemen met medeleerlingen oplossen’, etc. Kleuters die hoger scoorden op…

View original post 517 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.