“Thuis wordt dat kind nog gevoerd met een lepeltje.” Over de rol van culturele scripts.

Kleutergewijs

“Thuis wordt Dean nog gevoerd met een lepeltje” vertelt juf Saskia. Willen zijn ouders dan niet dat hij zelfstandig wordt? Of speelt hier iets anders? Juf Saskia ging de dialoog aan met Deans mama en leerde dat de mama ook nog andere zaken in Deans plaats doet: schoenen aan en uit, jas weghangen…  Deans mama zegt hierover: “Want hij is mijn zoon en ik hou van hem.” Het opvoedingsprincipe van de school ‘zelfstandigheid stimuleren’ botst hier met het perspectief eigen aan de opvoedingscultuur thuis: in de cultuur van Deans mama is het opnemen van verzorgende taken essentieel om emotionele nabijheid, hechting en liefde te uiten. Inzicht in dit culturele script maakte het voor juf Saskia gemakkelijker om de mama van Dean te begrijpen en hierover met haar in dialoog te gaan (Isik-Ercan, 2017).

Van clash tussen
opvoedingsprincipes naar respect en begrip

Opvoedingspraktijken van de thuiscultuur lijken soms wel te…

View original post 948 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.