Lectuur op zaterdag: hoe ontstaan woorden, waarom haten mensen vegans en meer koebel!

De weekendbijlage bij deze blog:

Tot slot: de 20 belangrijkste comedy momenten van de voorbije 20 jaar volgens The Washington Post met onder andere deze:

Een gedachte over “Lectuur op zaterdag: hoe ontstaan woorden, waarom haten mensen vegans en meer koebel!

 1. Als kinderen veel vroeger kunnen rekenen dan we denken, dan moet men zich misschien bezinnen over de tijdbesteding in het kleuteronderwijs. Uit eerder onderzoek in de VS (Engel, Claessens & Finch, 2013; Engel, Claessens, Watts & Farkas, 2016) bleek ook al dat in de kleuterschool veel meer tijd werd gespendeerd aan zaken die 92% van de kleuters al onder de knie hadden (“Basic counting and shapes”) dan aan zaken die slechts 3% beheersten (“Adding and subtraction”): “Using a nationally represen¬tative sample of children, we found that most children have mastered basic math skills at school entry, that most kindergarten teachers spend substantial time teaching these same basic skills, and that this is detrimental for most children’s mathematics achievement.” en
  “The results of our study and related research suggest that education policy and practice may profit from efforts to help kindergarten teachers shift some of their time on mathematics instruction from basic content to increased coverage of mathematics topics that students have not already mastered at kindergarten entry.”
  Later (Claessens, Engel & Curran, 2014) werd onderzocht wat het effect was van het frequenter aanbieden van zaken die nog NIET beheerst waren: “Increasing time on advanced academic content is a potentially low-cost means for improving student achievement in kindergarten. Our results indicate that shifting the content covered in a kindergarten classroom to 4 more days per month on advanced topics in reading or mathematics is associated with increased test score gains of about .05 standard deviations. While this is a modest gain, changing content coverage might be an inexpensive means of intervening, particularly when compared with options such as lengthening the school day (e.g., full-day kindergarten) or reducing class size.”
  Sindsdien vraag ik me af of dit alles ook geldt voor het kleuteronderwijs in ons land…
  Overigens werd recent (Le, Schaack, Neishi, Hernandez & Blank, 2019) de bezorgdheid getemperd dat een en ander ten koste zou gaan van sociale en emotionele ontwikkeling: “exposure to advanced content in math was related to a variety of socia-lemotional outcomes, including positive associations with approaches to learning, attentional focus, and interpersonal skills, and negative associations with externalizing behaviors”

  Claessens, A., Engel, M. & Curran, F. C. (2014). Academic content, student learning, and the persistence of preschool effects. American Educational Research Journal, 51(2), 403-434.
  Engel, M., Claessens, A. & Finch, M. A. (2013). Teaching Students What They Already Know? The (Mis)Alignment Between Mathematics Instructional Content and Student Knowledge in Kindergarten. Educational Evaluation and Policy Analysis, 35(2), 157-178.
  Engel, M., Claessens, A., Watts, T. & Farkas, G. (2016). Mathematics content coverage and student learning in kindergarten. Educational Researcher, 45(5), 293-300.
  Le, V.-N., Schaack, D., Neishi, K., Hernandez, M. W. & Blank, R. (2019). Advanced Content Coverage at Kindergarten: Are There Trade-Offs Between Academic Achievement and Social-Emotional Skills? American Educational Research Journal, 0002831218813913.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.