Verschillende soorten leraren… (een persoonlijke noot)

Toen ik gisteren de getuigenissen in De Standaard las van jongeren die het ondanks het gebrek aan geloof van leraren toch gemaakt hebben*, kreeg ik dubbele gevoelens. Aan de ene kant was er de herkenning, maar voor mezelf is dat tegelijk maar een deel van het verhaal. Ik wil de getuigenissen

Zeker, ik weet nog steeds hoe die ene lerares Frans tegen me zei dat ze graag wou weten met welke lotto-cijfers ik speel omdat ze dan zou weten welke nooit zullen winnen. Of die ene docente die twijfelde of ik wel slim genoeg was voor hoger onderwijs. Het zijn voorbeelden van uitspraken die me zo erg raakten dat ik ze nog steeds te goed kan horen.

Maar er waren ook die leraren die in me geloofden en zij waren met meer. Die wisten dat we het thuis allesbehalve breed of makkelijk hadden, maar toch iets in me zagen. Die me kansen gaven. Die me mee maakten tot wie ik nu ben. Het zijn zij die er voor zorgden dat ik eerst zelf leraar wilde worden, zodat ik voor andere kinderen kon doen wat ze voor mij deden. Het zijn zij die me aanmoedigden om verder te studeren; waardoor ik pedagoog werd in de hoop als lerarenopleider zulke leraren te vormen die voor kinderen doen wat zij ooit voor mij deden.

Er zijn veel soorten leraren. En een zelfde leerkracht kan verschillend zijn voor verschillende leerlingen. Misschien was ik ooit wel ook een slechte leraar of docent voor een leerling of student. Ik hoop van niet, maar zeker zal ik het nooit zijn. Tegelijk weet ik dat ik veel mooie leraren mee heb mogen vormen met mijn collega’s, ik kom ze nog vaak op scholen tegen.

* Je kan hier trouwens het onderzoek lezen dat de aanleiding was voor dit artikel. Je zal merken dat er behoorlijk wat nuances zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.