Wat kwam na de Twitter-ban van Trump: opvallend minder misinformatie

Nee, Trump was niet verantwoordelijk voor zoveel misinformatie, maar volgens een nieuwe rapport van Zignal Labs dat The Washington Post kon inkijken daalde het aantal berichten met misinformatie met 73% sinds de opvallende beslissing om het account van Donald Trump te schorsen. Dat en de beslissing om 70000 andere accounts van bijvoorbeeld QAnon believers ook te verwijderen.

Het concrete gevolg: zo bleek het aantal berichten over verkiezingsfraude te dalen van 2,5 miljoen berichten tot 688 000. Het aantal berichten op andere sociale media die verwezen naar de belegering van het Capitool daalde ook snel, met dalingen van meer dan 95% voor de hashtags  #FightforTrump of #HoldTheLine of de zoekterm “March for Trump”.

De onderzoekers vermoeden dat er een groot netwerk of eco-systeem bestond om dergelijke informatie te verspreiden.  Ze stelden vast dat berichten van de president massaal geretweet werden, ongeacht de inhoud. Dit zorgde voor een massale verspreiding. En eerder onderzoek dat dit niet eens zoveel accounts nodig zijn voor te verspreiden inhoud, een 20-tal bleek de bron van 1/5 van alle berichten.

Het blijft een belangrijk debat of het terecht was dat de accounts van Trump afgesloten werden in het licht van vrije meningsuiting. Anderzijds tonen dergelijke rapporten wel de impact van de foute tweet op de juiste plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.