Vandaag geven we met De Ambrassade en Arteveldehogeschool de jongeren een stem met WADDIST

Mensen die me een beetje volgen konden het misschien al raden – een persoon had het alvast juist – maar vandaag lanceert De Ambrassade en de Arteveldehogeschool WADDIST!

Wat is WADDIST? Sinds 5 oktober 2020 is er de succesvolle Vlaamse versie van Teacher Tapp, waarbij leraren elke dag drie vragen beantwoorden die ze ook zelf kunnen voorstellen. Diezelfde 5 oktober kregen we al een mailtje van de scholierenkoepel met de vraag of we dit ook niet voor leerlingen konden ontwikkelen. Door een reeks van contacten werd al snel duidelijk dat er meer interesse was vanuit onder andere jeugdwerk en de kinderrechtencommissaris. Ook waren we er als team zelf van overtuigd dat maar weinig jongeren elke dag vragen over school zouden willen beantwoorden. Daarom is het geen leerlingapp geworden, maar een jongerenapp voor de volledige doelgroep van de Ambrassade, van 12 tot 30.

We vroegen de Britse ontwikkelaars van Teacher Tapp of ze hier mee konden aan werken, maar dit bleek op de korte termijn die we nodig hadden, onmogelijk. Daarom is de app helemaal ontwikkeld door Inuits ‘from scratch’, waardoor we behoorlijk ver konden gaan in onze wensen.

Waar we het meeste tijd in gestoken hebben, is privacy. Ja, jongeren moeten een account aanmaken om zo hun badges te kunnen verzamelen als ze dit willen, maar er staat een Berlijnse muur tussen hun persoonsgegevens en de antwoorden op hun vragen waardoor het team van WADDIST nooit kan zien wie wat geantwoord heeft.

Verder is er veel herkenbaar als je Teacher Tapp kent. Elke dag 3 vragen in ruil voor de antwoorden van gisteren én een tip. Jongeren kunnen zelf vragen en tips voorstellen. Maar subtiel zijn er wel verschillen. We zullen vaker gerichte vragen gebruiken omdat er wel veel verschillen kunnen bestaan tussen de verschillende leeftijden.

De Ambrassade wil op deze manier mee te weten komen wat er leeft zodat ze de belangen van jongeren nog beter kan verdedigen en verzorgen. Ik schrijf bewust mee omdat we absoluut niet willen beweren dat dit het enige instrument kan of moet zijn voor jongerenonderzoek of om jongeren een stem te geven. Maar we hopen wel dat het een belangrijk middel kan worden.Sinds een kleine maand hebben we de app getest met eerst 10 en vervolgens steeds meer jongeren en de reacties bleken alvast zeer positief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.