Hoe laat je werknemers (en wellicht ook leerlingen) optimaal presteren?

Heb een tijdje getwijfeld of ik het woord presteren in de titel zou gebruiken of niet. Ik ben zeker dat sommigen direct aan de prestatiemaatschappij zullen moeten denken. Maar toch heb ik het laten staan, omdat het onderzoek dat Harvard Business Review brengt wel degelijk gaat over hoe je werknemers beter kan laten presteren. Want, wat blijkt uit de bevraging van 14500 Amerikaanse werknemers? Slechts 15% gaf aan op hun volle potentieel aangesproken te worden. 85% zei dus dat niet het geval is.

En wat zijn dan volgens de werknemers zelf de omstandigheden die dit wel zouden mogelijk maken?

 • They are clear about what they are expected to do.
 • They are willing to ask questions and feel safe doing so.
 • They are not overwhelmed with rules about how the work has to be done or with unproductive meetings.
 • Their organization supports creative problem solving (e.g., implementing employee suggestions for improvements) and provides rewards and recognition for jobs well done.
 • Supervisors notice and acknowledge employee feelings, understand how their decisions will impact employees, and help them manage their emotions.
 • They see purpose and meaning in their work and are committed to their organization.

Larry Ferlazzo zag direct een link met onderwijs, maar het onderzoek gaat daar natuurlijk niet over. Aan de andere kant herken ik veel vanuit onderzoek naar onder andere collective teacher efficacy. En ik denk trouwens dat er wel degelijk vaak veel meer in onze leerlingen zit dan we denken of stimuleren.

Een gedachte over “Hoe laat je werknemers (en wellicht ook leerlingen) optimaal presteren?

 1. Dag Pedro,
  Ik denk dat Larry helemaal gelijk heeft. Persoonlijk vertaal ik bijna alle leiderschaps/management documenten onmiddelijk naar wat dat voor een docent in de klas kan betekenen. Verbazingwekkend hoeveel van die zaken meteen ook voor het onderwijs gelden.
  In het boek van Both en De Bruijn (2012), Onderwijs vraagt leiderschap, hebben ze al duidelijk aangegeven dat die congruentie tussen de diverse niveaus belangrijk is: dus van schooolbestuur naar schoolleider, van schoolleider naar docent en van docent naar leerling. Als dat allemaal ‘in place’ is, heb je kans op een goedfunctionerende school.
  Helaas zit het onderwijs in Nederland voor een groot deel in het anglo-amerikaanse systeem van de planning en control. Dus het lijstje wat jij voorschotelt, zal daar nooit gehoord worden.

  We hebben eerder contact gehad. Ik woon/werk op Curaçao. Ons ministerie van onderwijs heeft in januari 2021 (!!!) via de schoolbesturen docenten gevraagd of hun leerlingen door Covid achterstanden hadden opgelopen. In dezelfde brief gaven ze aan dat als er inderdaad achterstanden waren ze van docenten verwachtten om oplossingen aan te dragen en als dat niet zou lukken zouden docenten vakantiedagen in moeten leveren om alsnog die achterstanden weg te werken! Hoeveel docenten zullen eerlijk gezegd hebben dat hun leerlingen achterstand opgelopen hebben onder deze condities? Vervolgens heeft het ministerie besloten dat de EFO (Eindtoest Funderend Onderwijs) gewoon door kon gaan omdat de schoolbesturen aangegeven hadden dat de meeste leerlingen (ondanks de lock-downs) geen achterstand hadden opgelopen. Wereldwijd wordt er extra geld in het onderwijs gestopt om de negatieve gevolgen van de pandemie het hoofd te kunnen bieden, op Curaçao kan alles, maar het moet wel budgetneutraal. Tout est pour le mieux dans le meilleur des mondes!

  Ik weet niet of dit de plek is om je die vraag te stellen, maar we zijn hier als KPEK bezig om docenten en schoolleiders (en binnenkort leerlingen en ouders) te bevragen over hoe zij de hele situatie rondom covid hebben ervaren. E.g.: 33 van de 36 schoolleiders geven aan dat het niet verstandig is om leeringen aan de hand van de EFO door te verwijzen naar het vervolgonderwijs. Openbaar durft niet, die zien bang voor represailles: ze vallen direct onder het ministerie van onderwijs.
  Jullie hebben al heel veel heel goede vragen gesteld aan het onderwijsveld. Zouden jullie kunnen overwegen om een stukje ontwikkelingshulp deze kant op te sturen door die vragen en (indien mogelijk) die antwoorden met ons te delen?

  Ik weet dat je het superdruk hebt met al je goede en nuttige activiteiten. Maar het zou voor ons wel heel fijn zijn om eens via zoom of zo samen te kunnen zitten. Mocht jij het echt veel te druk hebben, dan is er misschien iemand anders die ons te woord kan staan.

  Promotieonderzoek van Karen Heij (maart of april 2021) heeft trouwens aangetoond dat de cito-toets (en alle bijbehorende tussendoortoetsen) de ongelijkheid in de onderwijskansen in Nederland alleen maar groter maakt, terwijl de toets eigenlijk wat anders pretendeert.

  Op Curaçao lopen we gemiddeld zo’n vijf jaar achter op Nederlandse ontwikkelingen, dus tegen de tijd dat ze in Nederland constateren dat iets niet werkt, beginnen we het hier te implementeren. Qua centraal toetsen lijken jullie Curaçao wel ruim te verslaan ;-(

  Groetjes,

  Jo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.