Is de zwakke plek van de #digisprong… stroom?

Het was een verhaal dat we deze week oppikten op sociale media: sommige ouders getuigden online dat hun zoon of dochter hun laptop van school niet op school mochten opladen maar opgeladen moesten meebrengen omwille van de electriciteitskosten.

Dit was iets dat we natuurlijk wilden checken via Teacher Tapp Vlaanderen, en wat blijkt: op minder dan 44% van de scholen van onze respondenten mogen leerlingen hun laptops of Chromebooks opladen.

We hadden ook een andere reden toegevoegd die we zelf herkennen van in oudere gebouwen: de infrastructuur die het niet toelaat, maar bij 1 op 3 scholen is het ook nog om andere redenen, waaronder dus besparen op de energiefactuur.

Die andere redenen hebben we voorlopig het raden naar, maar vul gerust aan in de comments!

3 gedachten over “Is de zwakke plek van de #digisprong… stroom?

  1. Het zwakke punt van de digisprong is niet alleen stroom. Zelfs zonder de huidige energiecrisis is het gewoon een feit dat er gewoon te weinig stopcontacten in de klaslokalen zijn. Maar zelfs als dit infrastructureel probleem opgelost zou zijn, dan is het grote probleem vooral de “vrije” regelgeving die ervoor zorgt dat de digisprong de opening laat voor scholen om het te gebruiken als selectiecriterium of om ouders in onvoorziene kosten te storten: verhalen van ouders die een laptop van €800 of meer moeten aanschaffen en daar dan, gespreid over 4 of 6 jaar telkens een stukje van terugbetalen krijgen steken steeds vaker de kop op. Op die manier binden ze de leerlingen financieel aan hun instelling. Daarnaast zijn er ook heel wat scholen die ook dit jaar nog geen laptop aanbieden. Tot slot is de laatste valkuil dat het toestel geen pedagogische meerwaarde zal worden. Wie denkt dat deze digisprong onze resultaten in PISA en andere toetsen zal verbeteren, is wat naïef, vrees ik.

    • Die 800 €, dat lijkt mij ongeloofwaardig! Gelieve daar naam van de school aan toe te voegen. Als dat klopt, dat is dat minstens een stuitend gebruik aan ICT-professionalisme van die school. Minstens! Met onze vereniging; Bovenwijs vzw, willen we dat soort mistoestanden bestrijden.
      rudi.dierick@gmail.com

  2. De digisprong op zich lijkt ons zinvol, maar is nog hoogst onvoldragen. Voor mijn zoon (3de SO) komt dat neer op domweg 2 kilogram meer in de rugzak en nog steeds evenveel kilo papier, waarvan 90% dan nog wegwerpmateriaal (na één jaar weg te gooien) en exact even weg zinvol didactisch gebruik als vorig jaar en het jaar daarvoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.