Wat doe je als een kleuter jouw vraag niet kan beantwoorden?

Kleutergewijs

Je bent aan het voorlezen en stelt een denkstimulerende vraag: “Hoe voelt konijn zich nu?” Dariya steekt haar vinger op. Je twijfelt, want ze zit nog maar een jaar in het Nederlandstalig onderwijs en je vermoedt dat haar luisterbegrip nog niet erg groot is, maar je wil haar enthousiasme ook niet negeren. “Dariya?” Dariya kijkt jou lief aan, maar zegt niets.

Wat nu?

Een dergelijke situatie kan best frustrerend zijn, voor de leerkracht én de kleuter. Daarom zoom ik in op twee beproefde denkkaders om hiermee om te gaan. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze de kleuter ondersteuning bieden om te spreken en zo een succeservaring bezorgen. Uiteraard hangt de spreekdurf van een kleuter van heel wat meer af. Daarover heb ik het op het einde van mijn blogbericht.

De leerladder (Justice & McGinty, 2009)

De onderzoekers Justice en McGinty bedachten het beeld van de leerladder voor…

View original post 1.076 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.