Ik verander binnenkort van werk… #Leerpunt

Toen ik afstudeerde als leerkracht aan de KLBO in Eeklo droomde ik er van om lerarenopleider te worden. In september 2001 was het zover. Ik weet nog dat mijn eerste vergadering met collega’s op Artevelde op… 9/11 was. De voorbije 21 jaar is er heel veel gebeurd. Wist ik toen veel dat ik boeken zou schrijven, een doctoraat zou behalen, veel platen zou producen en opnemen en aan universiteiten zou werken. Maar… terwijl ik dit allemaal deed, bleef er 1 constante: ik bleef altijd les geven aan toekomstige leraren in Gent. Duizenden heb ik er zien passeren. Het was een bewuste keuze waarvan ik nooit dacht te zullen afwijken.

Tot nu. Het was een journalist die het me al ergens in mei vroeg: dat onderwijscentrum dat gepland wordt, ga jij dat niet leiden? Ik zei toen direct nee, had de vraag nog niet gekregen, maar het zette me wel aan het denken. Dit zorgde er voor dat toen de vraag onlangs kwam, ik er al uitgebreid over nagedacht had en het ook goed doorgesproken had met mijn vrouw.

Waarom ik het doe? Al jaren geleden had ik al gepleit voor een EEF-achtige stichting. Het landde toen niet in Vlaanderen, maar ik trok mee aan de kar in Nederland. Ben al jaren lid van de kennisbenuttingsraad van het Nederlandse NRO, heb goede contacten met mensen van Deans for Impact, enz. Allemaal organisaties die ik benijd voor de rol die ze hebben in het vertalen van onderzoek naar het onderwijsveld én van noden binnen het onderwijs naar het onderzoeksveld. Toen ik zag dat dit de invalshoek zou worden voor Leerpunt, met een gegarandeerde onafhankelijkheid, tja, hoe kan je dan zoiets weigeren?

Besef goed dat het pijn doet om mijn studenten in Vlaanderen, Teacher Tapp, WADDIST, het datageletterdheid-onderzoek,… op te geven. Onafhankelijkheid is cruciaal voor de job, dus ik kan niet verbonden zijn aan een Vlaamse instelling. Ik ga niet fulltime aan de slag voor Leerpunt, ik blijf wel onder andere onderzoek doen en les geven in Nederland omdat ik het echt niet kan missen.

De komende maanden wordt een overgangsperiode. Ik ben nog een maand actief bij TTVL en ga volgend semester nog 1 vak geven in Gent omdat het de laatste keer is dat het vak gegeven wordt in het oude curriculum.

Ik heb lang getwijfeld of ik zou blijven bloggen. Maar het antwoord is ja. Al meer dan 12 jaar probeer ik via deze weg, via mijn boeken, via mijn lezingen onderzoek dicht bij de praktijk te brengen. Stoppen met bloggen zou een kanaal afsluiten dat ook Leerpunt kan helpen bij de opstart. Ik ga er nu vooral voor zorgen dat die connectie tussen onderzoek en praktijk nog meer gestructureerd zal gebeuren in Vlaanderen en hiervoor samen werken met veel partners, nationaal en internationaal.

19 gedachten over “Ik verander binnenkort van werk… #Leerpunt

 1. Dag Pedro,

  Je bent de voorbije jaren altijd de kortste weg geweest tussen mijn heerlijke job als lerarenopleider en actueel wetenschappelijk onderzoek en ook als gepensioneerde blijf ik graag je onstelpbare vloed aan info lezen.
  Ik wens je alle succes op het nieuwe pad dat je nu gaat bewandelen.

  Van harte,

  Jan (Missinne)

 2. Echt iets voor jou Pedro!
  Natuurlijk moet je dit aangrijpen, maar zo spijtig voor alle toekomstige leraren bij Artevelde dat ze jou gaan mislopen.
  Ik prijs me zéér gelukkig jou een paar keer in levende lijve meegemaakt te hebben als docent!

  Veel suk6!

 3. Beste Pedro,

  Proficiat! Heel veel succes en plezier met de nieuwe uitdaging die je aangaat.
  Ik ben trouwens heel blij dat je het besluit hebt genomen om te blijven bloggen. Ik lees je bijdragen elke dag met heel veel plezier. Ze inspireren mij weer bij mijn werkzaamheden (o.a. het promoten van “onderzoek” in onze Scholengroep) en ik deel je bijdragen ook graag!

  Vriendelijke groet,
  Jos Dierx

 4. Pedro, je bent de juiste man aan het roer. Ik heb het grote genoegen dat ik je zag groeien en bloeien vanuit de lerarenopleiding in KLBO Eeklo tot betrouwbaar en betrokken onderwijsexpert. Gelukwensen met je nieuwe uitdaging en veel courage om een inspirerend spoor te trekken voor onderwijs, onderzoek en samenleving!

 5. Beste Pedro ik wens je heel veel succes met Leerpunt . En ja kiezen is verliezen maar ik hoop dat er alleen maar winst is op termijn voor jou en het onderwijslandschap.

 6. Proficiat, Pedro

  Je hebt een weg gevonden om de wetenschap op een verstaanbare manier op de klasvloer te krijgen. Door je blog blijven we op de hoogte van interessante artikels en ik ben dan ook blij dat je dit blijft doen. Van harte heel veel succes met deze nieuwe uitdaging!

 7. Pingback: Nog meer nieuws: spin-off Askforce.One | X, Y of Einstein?

 8. Pingback: Het laatste beetje nieuws van November: “En zo schreef ik opeens een smartlap voor/met Sam Gooris” – Pedro De Bruyckere

 9. Pingback: Dit was 2022, tot in 2023! | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.