Relevant persbericht: Iedereen aan de mindfulness op school? Weinig effect, toont KU Leuven-studie

Dit persbericht en onderzoek van de KU-Leuven ligt in lijn met eerder Brits onderzoek:

Heel wat jongeren kampen wel eens met sombere gevoelens, stress of angstklachten. In een groot opgezette studie, met steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) en in het kader van Rode Neuzen Dag (nu ‘Jez!’), onderzocht KU Leuven of mindfulness op school hierbij hulp zou kunnen bieden. Acht weken lang volgden enkele klasgroepen in elf Vlaamse middelbare scholen een mindfulnesstraining. Zou dit positieve effecten hebben op hun mentaal welzijn?  

De resultaten van deze studie wijzen erop dat dat niet het geval is. De jongeren uit de klasgroepen (4e, 5e en 6e jaar secundair) die de training volgden, werden op verschillende momenten bevraagd en ze hadden gemiddeld genomen niet minder klachten of gingen niet op een meer helpende manier om met lastige gevoelens dan de jongeren in klasgroepen die geen mindfulnesstraining volgden.

Belang van eigen interesse

De KU Leuven-onderzoekers gingen ook op zoek naar de oorzaken van het uitblijven van een positief effect van de mindfulnesstraining in de klas bij de Vlaamse jongeren. Want eerder onderzoek toonde aan dat mindfulness buiten de klas wél een effectief hulpmiddel kan zijn voor jongeren bij bijvoorbeeld depressieve klachten.

“Eén mogelijke belangrijke oorzaak is dat de jongeren buiten de klassikale sessies slechts in beperkte mate verder oefenden met het aangereikte materiaal. Net zoals bij andere vaardigheden is training en oefening ook bij mindfulness erg belangrijk om positieve veranderingen in mentaal welzijn teweeg te kunnen brengen”, zegt onderzoekster Liesbeth Bogaert. “Bovendien waren er ook grote verschillen in de mate waarin de jongeren geïnteresseerd waren in de inhoud van de training.”

Geen one size fits all aanpak

Een one size fits all aanpak lijkt dus niet meteen de beste. “Het voordeel van een klassikale aanpak is dat we grote aantallen jongeren in één keer kunnen bereiken, maar de keerzijde van de medaille lijkt de grote variatie aan voorkeuren en noden binnen bestaande klasgroepen”, aldus de onderzoekster.

Toekomstig onderzoek moet zich in de eerste plaats richten op het afstemmen van de mindfulnesstraining op de noden en wensen van zo veel mogelijk jongeren. Op die manier vergroot de kans dat meer jongeren zich aangesproken voelen door de inhoud van de training en ook een actievere houding aannemen zoals bijvoorbeeld op regelmatige basis hun mindfulnessvaardigheden oefenen.

“Op basis van de resultaten van deze en andere recente studies kunnen we concluderen dat ‘alle jongeren aan de mindfulness’ in de vorm zoals we mindfulnesstraining nu kennen niet aangewezen of wenselijk lijkt. Andere vormen om mindfulness aan te bieden op school, bijvoorbeeld als open aanbod tijdens de middagpauze of als keuzevak voor geïnteresseerde jongeren, blijven daarentegen zinvolle pistes om jongeren hun mentaal welzijn te ondersteunen”, besluit professor Filip Raes.

 

Een gedachte over “Relevant persbericht: Iedereen aan de mindfulness op school? Weinig effect, toont KU Leuven-studie

  1. Pingback: In afwachting van straks PISA: de maandelijkse terugblik op het onderwijsnieuws van november (Buiten de Krijtlijnen) | X, Y of Einstein?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.