Nederlandse jongeren voelen nog steeds de mentale gevolgen van de pandemie

Gisteren verscheen een rapport van het Nederlandse RIVM: In de luwte van de coronapandemie. Met daarin deze niet zo beste grafiek:

Screenshot

Niet zo best omdat er natuurlijk een as ontbreekt op de grafiek, maar het wordt nog minder als je weet wat de waarden van die as zijn. Vier op de tien jongeren heeft vandaag last van psychische klachten en eenzaamheid, zo’n 15 procent kampt met suïcidale gedachten.

Wie loopt vooral risico:

Groepen die het meest kwetsbaar zijn voor negatieve invloed op hun mentale gezondheid, ongeacht de fase van de pandemie, zijn, jongeren (16-25 jaar) die niet meer bij hun ouders wonen, jongeren die moeite ervaren met rondkomen, jongeren die in stedelijke gebieden wonen en jongeren met bestaande gezondheidsproblemen (zowel mentaal als fysiek). Meisjes/vrouwen vertonen over het algemeen meer klachten dan jongens/mannen.

In het NRC beschrijft een van de auteurs hoe de laatste lockdown er heeft ingehakt:

Nivel-onderzoeker en bijzonder hoogleraar crises, veiligheid en gezondheid Michel Dückers wijst op laatste lockdown, de Omikron-lockdown, van eind 2021 tot begin 2022. Het was de tweede winter-lockdown op rij, ditmaal zonder een avondklok. „De Omikron-lockdown had serieuze negatieve gevolgen”, zegt Dückers. „Een op de vijf jongeren had toen last van zelfmoordgedachten, dat was daarvoor een op de tien, en dat aantal daalt nauwelijks. Dat herstelt maar heel langzaam.”

Misschien ook daarom deze aanbeveling uit hetzelfde interview meegeven:

Het rapport wijst er ook op dat de „aard en toon van de crisiscommunicatie bij een toekomstige crisis aangepast moet worden, zodat er meer aandacht is voor bijbehorende emoties”. Dückers wijst op de veelbekeken persconferenties van het kabinet: „Een nogal eenzijdig verhaal, gericht op besmettingen, zorgcapaciteit en de naleving van maatregelen. Je moet juist de dilemma’s benoemen, erkennen dat maatregelen pijn doen. Als je de scholen sluit vanwege oplopende besmettingen, vertel er dan bij dat de mentale gezondheid van mensen goed in de gaten wordt gehouden.”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.