Hoeveel leerlingen zitten er maandag in je klas?

Opvallend berichtje in De Standaard over een oproep tot spijbelstaking:

Maandagochtend, veel te vroeg. De wekker gaat. Het weekend was veel te kort en de routine zal weer beginnen. De afgelopen weken verscheen deze tekst op affiches in het straatbeeld. Aan schoolpoorten zijn flyers uitgedeeld. De oproep lijkt uit te gaan van een leerling die last heeft van schoolmoeheid. ‘Speeltijd, het vaste uur van vrijheid. We lijken wel gevangen: altijd de schrik om gepakt te worden’, schrijft de scholier, die zich Jonas noemt. ‘We zijn het beu om te gehoorzamen, te luisteren en gestraft te worden als we dit niet doen. We roepen op tot verzet.’

De Vlaamse Scholierenkoepel distantieert zich van de actie. Pascal Smet (SP.A), de Vlaamse minister van Jeugd en Onderwijs, reageert. ‘Het is vreemd dat een motivatie ontbreekt’, zegt zijn woordvoerder. ‘Normaal komen zulke oproepen naar aanleiding van een beslissing van de minister, nu gaat het om het feit dat sommige dingen niet mogen. Vreemd, want leerlingen hebben veel mogelijkheden om hun grieven over te maken, bijvoorbeeld op ontmoetingsdagen met de scholierenkoepels.'”

Op Indymedia vond ik het volledige pamflet en de bijhorende tekst:

“We zullen niet zwijgen,
we zullen niet luisteren!

Maandagochtend, veel te vroeg. De wekker gaat. Het weekend was veel te kort en de routine zal weer beginnen.
Terug op school, ik ben weer te laat. Mijn strafblad, de agenda, wordt weer bijgevuld. Speeltijd (pauze), het vaste uur van “vrijheid”. We lijken wel gevangenen. Altijd de schrik om gepakt te worden. Wanneer we roken, rondlopen in de gebouwen of tegen de regels ingaan.
Terug in de klas, huiswerk niet gemaakt. Dit zal ik wel aan mijn punten voelen, de punten waarmee we worden geklasseerd op basis van ons handelen, ons denken en ons doen.
Het laatste lesuur, ik denk aan vrijheid. Nog vele dagen afzien voor het weer vakantie is. Twee maanden de vrijheid proeven en dan weer gehoorzamen.

De bel gaat, het signaal van verlossing. Maar thuis ligt de stapel boeken op mij te wachten. Wat op school niet kan, moet thuis dan maar.
Ik denk aan morgen, morgen zal op gisteren lijken zoals gisteren op vandaag lijkt. De routine van gehoorzamen, uren lang luisteren naar de onzin die ons vertelt hoe we ons moeten gedragen. Eén voor één worden we opgeleid tot dezelfde werktuigen.

We zijn het beu!
We zijn het beu om te gehoorzamen, te luisteren en gestraft te worden als we dit niet doen.
We zullen niet zwijgen, we zullen niet luisteren.

We roepen op tot verzet!

Maandag 10 mei wordt een dag vol plezier, de dag waarop we doen wat we willen. Een dag waarop we leren wat de school ons niet kan, de vrijheid ontdekken!
Gewettigd of ongewettigd afwezig, wees niet op school. Doe waar je zin in hebt!” (bron)

Op scholieren.com staat het bericht ook, geplaatst midden april, maar zeer opvallend: ik vind niet onmiddellijk iets op facebook of netlog. Dit doet me twijfelen of de oproep wel degelijk van een jongere komt?

 

Een gedachte over “Hoeveel leerlingen zitten er maandag in je klas?

  1. Pingback: Tweets that mention Hoeveel leerlingen zitten er maandag in je klas? Hoe echt is de spijbeloproep? -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.