Kleine oefeningen die ik deed met gsm in de klas

Ik geef momenteel een reeks lessen rond ontwikkelingspsychologie aan groepen van ongeveer 60 studenten. Hierbij maak ik nu al 2 weken intensief gebruik van de gsm.

  • In de eerste les gaf ik de studenten na elk half uur de opdracht om een samenvatting in 140 tekens door te sturen.
    Leuk idee, maar vooral de nazorg hier was belangrijk. Ik maakte op het leerplatform een lijst van alle reacties met 3 rubrieken: goed, correct maar naast de kwestie en ronduit fout (met dan wel de correctie er bij). Dit bleek vandaag ook een handig vertrekpunt voor de studenten die later instromen.
    Het voordeel van deze aanpak was dat ik effectief enkele misconcepties kon rechtzetten die ik anders wellicht pas op het examen zou ontdekt hebben en dat ik hen kon leren hoofd- en bijzaken beter te scheiden.
  • In de tweede les bleef de gsm een hele tijd uit, we hadden vooral een boeiende casus als kapstok, maar op het einde verraste ik hen met een nieuwe gsm-opdracht, namelijk bedenk per 3 een examenvraag over de voorbije les. De inzendingen kwamen terug terecht in 3 rubrieken: goed, kan je niet vragen en te onduidelijk. Bij elke vraag kwam er ook feedback rond vragen stellen (pure reproductie, te vaag,…)

Ik werk steeds met groepjes van 2 of 3 naargelang de klas om te voorkomen dat iedereen een gsm moet bijhebben (was ook niet steeds het geval.)

Moet zeggen, de eerste resultaten zijn zeer leuk, maar vind vooral de nazorg essentieel.

15 gedachten over “Kleine oefeningen die ik deed met gsm in de klas

  1. Ik heb met m’n studenten wel eens het volgende gedaan. Eerst samen vragen bedenken die we over het onderwerp onszelf zouden moeten stellen. Dan: je hebt tien minuten de tijd om via SMS antwoorden op de vragen te krijgen. Na inventarisatie van de antwoorden, was ongeveer driekwart van de vragen beantwoord.
    Hans Stavleu

  2. Pingback: Leren via SMS, projecten tonen mogelijke meerwaarde in ontwikkelingslanden « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

    • De meerwaarde zat nu zeker een stuk in de verrassing. Verder was het in een relatief grote groep, en de technologie maakte de verwerking achter een pak makkelijker. Alles werd naar mijn eigen telefoon gestuurd.
      De feedback kwam op het leerplatform.

  3. Pingback: Gratis boekje: Using the mobile phone in school « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  4. Pingback: How I gave pretty low-tech feedback in a +100 class using text-messages | From experience to meaning…

  5. Pingback: GSM als middel tot feedback in de les (video) « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

  6. Pingback: Leerlingen die in de klas naar hun telefoon kijken… | X, Y of Einstein?

  7. Kahoot is ook wel een leuke tool om een quiz, poll of open vragen te stellen, vorige week uitgetest in het 2de middelbaar ASO In Sint-Bavo gent – mis je een goede internetverbinding(wifi) hebt op school én de leerlingen erop mogen.
    Je maakt de quiz, poll of discussie vragen online via getkahoot.com en start de poll via de browser op. Je krijgt een pin code te zien.
    De leerlingen surfen naar kahoot.it, ze vullen de pincode en nickname in, en je ziet realtime alle deelnemers verschijnen.
    Ik had die vooral gebruikt in het begin van de sessie om te polsen naar hun voorkennis, tijdens de sessie erna koppelde ik terug naar de poll resultaten die ik vooraf deed.
    Je kan hetzelfde doen op het einde als testje van opgedane kennis.

    https://getkahoot.com/

  8. Pingback: Kleine oefeningen die ik deed met gsm in de kla...

  9. Pingback: Een grafiek die mijn dagelijkse praktijk tekent | X, Y of Einstein?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.