Storytelling op de werkvloer

Gisteren was ik op avond van BoomXY rond storytelling. Meer en meer wordt de kracht (her)ontdekt van een goed verhaal om mensen te motiveren of om ideeën en concepten over te brengen. Er waren 3 sprekers en een panel. Bill Quirke bracht een onderhoudend maar duidelijke lezing over interne en externe bedrijfscommunicatie waarbij 1 ding centraal stond: je communicatie moet een doel hebben en bereiken. Verhalen kunnen hier bij helpen, maar vergeet de doelmatigheid van je werk niet.

Daarna kwam Johnny Daly, geen hr-manager, niemand uit de professionele communicatiesferen, maar wel een echte Ierse verhalenverteller. Hij toonde aan dat verhaalmotieven vaak stukken ouder zijn dan je denkt. Voor sommige kwam dit wat onwennig over, omdat het publiek vooral zelf de vertaling van het verhalen vertellen naar de werkvloer moest maken.

De laatste spreker Raf Stevens, een professionele storyteller bracht een duidelijk voorbeeld door de samenvatting van de avond te koppelen aan enerzijds de matrix, anderzijds een verhaal over zijn eigen dochter.

Ik had achteraf 2 bedenkingen:

  • op een volgende samenkomst rond verhalen vertellen zou ik misschien Dan & Chip Heath uitnodigen, hun concept rond storytelling in Made To Stick is zeer inspireren en praktisch.
  • Een element van nieuwe vormen van verhalen ontbrak naar mijn gevoel. In games zitten ook veel verhaalelementen, maar het vernieuwende zit dat je zelf een actieve rol speelt. Je hebt een impact op het verhaal, soms zeer uitgebreid, soms slechts beperkt. 1 ding is zeker, het zorgt voor een grote betrokkenheid. En als het verhaal dan nog leert van alle gebruikers tegelijk, dan krijg je iets zoals Milo:

3 gedachten over “Storytelling op de werkvloer

  1. Pingback: Tweets that mention Storytelling op de werkvloer « Is het nu generatie X, Y of Einstein? -- Topsy.com

  2. Handige samenvatting van ons event. Bedankt Pedro.
    Ik ben het met je eens: we kunnen nog een stuk verder gaan in storytelling. Zal zeker een punt zijn in de evaluatie van het event en de voorbereiding van het 2011 event.
    We hebben in elk geval een interessante discussie los geweekt. Ben benieuwd waar dit naar toe kan leiden.

  3. Pingback: Storytelling voor beginners | geschreven om te lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.