Nee, jongeren worden niet dronken van… gummi beren.(Moral Panic-alert)

Herinnert u zich deze nog?

Bij deze laatste vroeg ik in september 2010, 2 maanden na het bericht of mijn studenten (kleine 1000) dit fenomeen kennen. De paar studenten die het hadden geprobeerd, deden dit nadat ze van het fenomeen hadden gehoord in de pers.
Waarom begin ik hier over? Wel er komt wellicht een nieuwe stroom van paniekberichten onze kant op over gummibeertjes…
Een radiostation in Washington bracht dit bericht:
“Leave it to teenagers to take something as wholesome as gummy bears and turn it into booze-soaked mischief. Using online tutorials, some teens are soaking the candy in vodka for several days and eating it to get a buzz. It’s a big trend in California and so popular that one police department has posted a warning on its Facebook page.”
Het bericht is ondertussen in de VS massaal viraal aan het verspreiden, steeds terug verwijzend naar de zelfde Facebookpagina. Nergens zijn er echter cijfers bekend over hoeveel jongeren dit zouden doen. (check hier)
De kans dat dit bericht binnenkort hier opduikt is reëel. Met I-dosing duurde het zowat 2 weken voor het zogezegd ook in Nederland een trend werd, een kleine week later volgde Vlaanderen. Dan bellen journalisten logisch naar experten van bijvoorbeeld het VAD die hier in feite geen enkele cijfers over hebben en vragen of het gevaarlijk is. Dergelijke experten durven moeilijk toegeven dat ze in feite geen flauw idee hebben en zeggen dan maar dat je best voorzichtig bent. Waarop de krant schrijft dat experten waarschuwen. In een volbloed moral panic volgt dan al snel de politiek die vindt dat ze moeten optreden (ben nog altijd onder de indruk van minister van Deursen die toen tegen de trend inging door te zeggen dat hij niet tegen i-dosing zou optreden zolang hij niet zeker wist of het probleem echt bestaat).
Het erge is dat ik me nu al voorstel dat jongeren binnenkort op het net gaan zoeken naar hoe dat precies moet met die gummiberen. Misschien internet verbieden?

2 gedachten over “Nee, jongeren worden niet dronken van… gummi beren.(Moral Panic-alert)

  1. Pingback: Moral Panic Alert: “beezing” | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Dubbele moral panic-alert: flakka en roasting | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.