De toekomst komt dichterbij: Nevada voert nieuwe verkeersregels in voor zelfrijdende auto’s

Iemand moet de eerste zijn, en het lijkt nu dat de staat Nevada wellicht de eerste is met verkeersregels voor zelfrijdende auto’s. Naast de testritten van Google, zijn ook  Audi en Volkswagen druk doende met een auto die zelf rijdt, en de nieuwe Mercedes S-klasse zou al binnen twee jaar deze optie hebben voor bij snelheden lager dan 40 kilometer per uur. (check hier)

Voor het opstellen van de nieuwe verkeersafspraken, werd overlegd met onder andere de verzekeringen. Het is inderdaad een moeilijke vraag wie er verantwoordelijk is bij een ongeluk. Is het de chauffeur die niet zelf rijdt? Is het de fabrikant die een fout maakte bij het programmeren? Google is er trots op dat er tijdens hun vele testritten (257,495 km) geen enkel ongeluk gebeurde, behalve toen er een andere auto aan de lichten op een van hun testwagens inreed.

Voorlopig zitten in de nieuwe afspraken in Nevada regels voor testritten voor de ontwikkeling van dergelijke auto’s (minimum 2 personen moeten in de auto zitten, waarvan 1 het rijden moet kunnen overnemen) en een speciaal roodgekleurde nummerplaat. Eenmaal een wagen is goedgekeurd voor dagelijks gebruik zou er een groene nummerplaat komen (normale wagens hebben nu een grijze plaat), zodat je steeds kan zien of het een zelfrijdende auto is. Verder moet elke zelfrijdende auto een soort van zwarte doos hebben die minimaal de laatste 30 seconden voor een ongeluk onthoudt.

Ik vermoed dat deze regels wellicht andere staten en landen kan inspireren. (bron)

Een gedachte over “De toekomst komt dichterbij: Nevada voert nieuwe verkeersregels in voor zelfrijdende auto’s

  1. Pingback: Facebooken tijdens het rijden gevaarlijker dan sms, marihuana of drank aan het stuur « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s