Persbericht Steunpunt Jeugd: Vlaanderen in 2050: jongeren willen rust, drukte en aantrekkelijkere steden

Een persbericht van Steunpunt Jeugd dat aansluit bij een van de 3 sleutelwoorden uit ons boek ‘De Jeugd Is Tegenwoordig‘:

Steunpunt Jeugd peilde bij 1000 jongeren tussen 14 en 25 jaar naar hun wensen voor de ruimte in Vlaanderen en vroeg hen hoe die ruimte er tegen 2050 moet uitzien.

Vlaamse jongeren zijn echt gelukkig met waar ze nu wonen. Dat is de eerste vaststelling uit een peiling van Steunpunt Jeugd bij 1000 jongeren tussen 14 en 25 jaar. Om het wonen in de toekomst nog aangenamer te maken, vinden jongeren rust enerzijds en nabijheid van drukte anderzijds enorm belangrijk. De open ruimte op het platteland moet behouden blijven, en daarom vinden jongeren dat de steden aantrekkelijker moeten worden: meer groene en open ruimte, meer speelruimte, betaalbare woningen en rustiger en veiliger verkeer. De peiling van Steunpunt Jeugd is een aanvulling op het beleidsplan ruimte van minister Philippe Muyters en diens bevraging bij 1050 volwassenen. De conclusies van de jongerenbevraging zullen resulteren in concrete beleidsaanbevelingen.
“Graag zelf beslissen hoe de woning er zal uitzien”

Tachtig procent van de Vlaamse jongeren is echt gelukkig met waar ze nu wonen. Aspecten die daar een invloed op hebben zijn de rust in de omgeving, weinig auto’s en de beperkte lawaaihinder. Ook de nabijheid van een stads- of dorpskern, ontspanningsmogelijkheden, de school en natuur zijn stimulansen om ergens graag te wonen.

Jongeren en volwassenen hebben over het ideale Vlaanderen van 2050 trouwens vaak dezelfde ideeën. Bijvoorbeeld: in het ideale Vlaanderen van 2050 liggen winkels, kantoren en scholen zo veel mogelijk in woonwijken om verplaatsingen te beperken. Over andere thema’s is er een duidelijke kloof: 75 procent van de jongeren wil dat mensen zelf kunnen beslissen hoe hun woning er zal uitzien, versus 55 procent van de bevraagde volwassenen.

Joke Laukens van Steunpunt Jeugd vult aan: “Beslissingsvrijheid is voor jongeren een belangrijke waarde, eigen aan de periode van hun leven waarin ze zich losmaken van het ouderlijke gezag en op eigen benen gaan staan. Zelf kunnen beslissen hoe de woning er zal uitzien, is daar een aspect van.”
Meer rust én drukte, de steden moeten aantrekkelijker

Te saai, te druk, te kleine woning, vuil, ongezellige buurt, alles (vrienden, jeugdvereniging, uitgaansleven) is zo ver, te veel verkeer… Het zijn de meest gehoorde argumenten om ergens niet graag te wonen. Rust enerzijds en nabijheid van drukte anderzijds blijken belangrijk. Een vrijstaand huis, een eigen tuin of een groene omgeving blijken meer garanties te geven om ergens graag te wonen.

Jongeren willen de open ruimte op het platteland behouden, en daarom moeten de steden aantrekkelijker worden gemaakt. Er moet een bouwstop komen in landbouwgebied, ook lintbebouwing moet worden gestopt. Om slimmer om te gaan met de beperkte ruimte die er is, stellen veel jongeren voor om in de hoogte of in de diepte te bouwen. Jongeren zien ook veel heil in de aanleg van groen in de stad: grote parken en buurtparkjes, straat- en pleinbomen, moestuintjes, daktuinen en volkstuinen.

Joke Laukens van Steunpunt Jeugd: “Hoogbouw mag, maar dan wel aantrekkelijk, hip en cool in plaats van saaie, grijze appartementsblokken. Jongeren pleiten voor het gebruik van leegstaande gebouwen en voor multifunctioneel ruimtegebruik.”

Download hier de samenvatting van het onderzoek.

Download hier het volledige onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.