Creativiteit doet langer leven (onderzoek)

Men zoekt al lang naar een link tussen de persoonlijkheidstrekken van de Big Five en hoe lang we leven. Nieuw onderzoek doet vermoeden dat openstaan voor nieuwe ideeën mensen effectief langer doet leven. Hiervoor keken de onderzoekers naar data van 1349 mannen. De data werd verzameld tussen 1990 en 2008. In deze periode stierven 547 van de proefpersonen.

De onderzoekers merkten dat het vooral de creativiteit was die correleerde met langer leven, meer dan intelligentie of gewoon ‘openess’. De reden zou zijn dat creatief denken stress vermindert en de hersenen een boost heeft om gezond te blijven.

Abstract van het onderzoek:

Objectives: We examined whether specific facets are more robust predictors of mortality risk than overall trait openness in a sample of older men.
Methods: The current investigation used data from 1,349 men from the Veterans Affairs Normative Aging Study. From 1990-1991 to 2008, 547 (41%) had died. We used exploratory factor analysis to extract facets of openness, followed by proportional hazards modeling to examine 18-year mortality risk.
Results: Two facets emerged from the openness adjectives: intellect and creativity. In the fully adjusted model, only creativity predicted mortality risk. A 1-SD increase in creativity was associated with a 12% decrease in mortality risk.
Discussion: The study demonstrated that consideration of facets allows for a more precise understanding of the personality–health association. Higher levels of creativity predict longer survival in a sample of older men which provides preliminary support of the protective role creativity has on health even at advanced ages.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.