Nieuw onderzoek: 1 op 5 Vlaamse jongeren denkt soms aan zelfmoord

Jeugddienst In Petto komt met een nieuw onderzoek naar buiten over verlies en de cijfers rond zelfmoord zijn opvallend:

“Bijna de helft van de jongeren kent iemand die uit het leven is gestapt. De meesten hebben ook begrip voor zo’n beslissing en één op de vijf denkt zelfs ook zelf geregeld aan zelfdoding. Eén op de tien ondernam minstens één poging. ‘Het is belangrijk dat jongeren daarover durven praten’, zeggen de onderzoekers.” (Nieuwsblad)

De cijfers zijn in feite minder verrassend dan je denkt, omdat ze in de lijn liggen van eerdere onderzoeken.Dat in de adolescentieperiode aan zelfdoding gedacht wordt is niet ongewoon en ik volg de onderzoekers dat het cijfer wellicht nog hoger ligt omwille van het taboe. Het echte probleem is dat jongeren veel moeite hebben om er over te praten en dat de drempel om iets te zeggen tegen ouders of leerkrachten nog steeds te hoog is. Het is volgens mij een van de redenen waarom de echte zelfmoordcijfers bij jongeren in ons land nog alarmerend hoog zijn, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld buurland Nederland.

Je kan daarom de stijging van gesprekken over zelfmoord bij tele-onthaal ook op een rare manier als positief zien.

Stilstaan bij het thema is blijvend belangrijk. Nu woensdag organiseert Jeugddienst InPetto een ronde tafel rond het onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s