Gezocht: onderzoek dat aantoont dat twitter ons slimmer maakt

Nee, ik wil dit niet per se bewijzen, maar op verschillende nieuwssites en blogs duikt het bericht op dat professor Andrea Lunsford heeft aangetoond dat de kwaliteit van de papers van studenten de voorbije jaren opmerkelijk is gestegen terwijl het aantal fouten is gelijk gebleven en de link wordt gelegd met sociale media. Ik heb de voorbije dagen zitten zoeken naar het eigenlijke onderzoek, maar zonder succes, dus daarom deze oproep. Mogelijks zijn deze resultaten gewoon nog niet gepubliceerd. Wel vermoed ik dat de boodschap: slimmer door twitter eerder interpretatie is dan eigenlijke bevindingen.

De meeste bronnen die ik vond zijn terug te voeren naar dit artikel in de Globe and Mail, een fragment:

Let’s start with some hard data. The only way to tell whether kids today are really less coherent or literate than their great-grandparents is to compare student writing across the past century. Tricky, but precisely what Andrea Lunsford, a scholar of writing and rhetoric at Stanford University, managed to do by collecting 877 “freshman composition” papers from from 2006 and comparing their error rate to those in papers from 1986, 1930 and 1917. If the digital age had hurt students’ prose, the error rate in spelling, grammar and word use should have increased.

It hadn’t. Indeed, the average rate of errors had barely budged in almost a century, from 2.11 errors per 100 words in 1917 to 2.26 words today. What’s more, there were “almost no instances” of the smileys or LOL-style short forms that have supposedly metastasized everywhere. (When students do deploy “textisms,” it’s not unintentional, University of Toronto linguist Sali Tagliamonte has found: They use short forms as flourishes of wit; and they do it more rarely than you would suspect.)

But Prof. Lunsford did find a big change in how students were writing – and it was a positive shift. Over the past century, the freshman composition papers had exploded in length and intellectual complexity. In 1917, a freshman paper was on average only 162 words long and the majority were simple “personal narratives.” By 1986, the length of papers more than doubled, averaging 422 words. By 2006, they were more than six times longer, clocking in at 1,038 words – and they were substantially more complex, with the majority consisting of a “researched argument or report,” with the student taking a point of view and marshalling evidence to support it.

“Student writers today are tackling the kinds of issues that require inquiry and investigation as well as reflection,” Prof. Lunsford concluded.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.