Doping in PISA-land: Korea en de bijlesindustrie

Landen vergelijken is moeilijk. Culturen verschillen. Mensen verschillen. Toch vergelijken we heel graag landen als het over economie gaat en natuurlijk ook als het over onderwijs gaat. Beide zijn trouwens vaak nauw verbonden.

Tot de top behoren van PISA-landen is een positief teken dat je leerlingen het helemaal niet slecht doen, en het is een basis voor beleid. De mensen van de OESO doen ook prima werk in het proberen in kaart brengen van mogelijke elementen die schoolresultaten beïnvloeden. Maar alles afdekken is moeilijk. En sommige landen gebruiken misschien wel doping…

Wat te denken van Zuid-Korea? Het land scoort zeer hoog in de vergelijkende studies en onlangs werd het land als argument gebruikt pro grotere klassen. Maar tegelijk zijn er privé-leerkrachten die tot 4 miljoen dollar verdienen per jaar. Zuid-Korea heeft de grootste bijlesindustrie ter wereld. Het is niet zo moeilijk in te zien dat dit een negatief effect kan hebben op sociale ongelijkheid: bijles kost geld en vermoedelijk betere lesgevers kosten meer.

Dit onderzoek van Jaesung Choi stelt dat Korea zonder deze privé-leerkrachten niet veel beter zouden scoren dan de VS of de UK.

Abstract van de paper die je hier kan downloaden (ht @dylanwilliam)

This paper studies the effect of private tutoring on academic achievement and educational inequality in Korea. Korea has the largest system of private tutoring in the world, and maintains an outstanding performance on international academic tests, such as the PISA. Korea’s school system is characterized by limited school choice and low variation in quality and curricula across schools, which provides incentives for households to employ private tutoring as an additional educational investment. Prompted by concerns about unequal access to private tutoring and resulting educational inequality, the government has enacted various forms of regulation in the tutoring market. This paper seeks to quantify the effect of private tutoring on academic outcomes and to evaluate the impacts of a range of government policies. It develops and estimates a dynamic discrete choice model of private tutoring and self-study decisions using panel data from the 2005-2011 waves of the Korean Education Longitudinal Study. The data follow 7th graders annually until one year after their high school graduation and contain detailed information on private tutoring use and test scores. Simulations based on the estimated model show that prohibiting private tutoring reduces the achievement gap between higher and lower income households by 57 percent, but at the cost of decreasing average test scores by 0.47 standard deviations. Providing a 50 percent price subsidy for private tutoring to low income households increases average test scores for all students by 0.18 standard deviations and narrows the income achievement gap by 47 percent at the cost of increased government spending. A voucher system funded by tax on private tutoring narrows the income achievement gap by 31 percent, but at the cost of decreasing average test scores by 0.07 standard deviations.

4 gedachten over “Doping in PISA-land: Korea en de bijlesindustrie

  1. Pingback: Moeten we dan maar ouderwets onderwijs organiseren? | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Na de (dure) bijlessen voor leerlingen, nu bijlessen wiskunde voor ouders in Singapore | X, Y of Einstein?

  3. Pingback: Rapport over efficiëntie in Nederlands onderwijs, lees ook dit | X, Y of Einstein?

  4. Pingback: De PISA-resultaten! Naar welke onderwijslanden moeten we op reis? #PISA | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.