6 redenen om moderne technologie in de klas te integreren, en 1 goede reden om er niet alle heil van te verwachten…

Prima stuk van Kris, maar zijn tweede reden heb ik wat moeite mee omdat technologie niet per definitie motiveert, of beter dat de motivatie niet per definitie een langdurig effect heeft. Meer nog de motivatie kan zelfs lager eindigen na een paar weken dan voor het gebruik van nieuwe technologie. Zelf zou ik als tweede reden meegeven dat aangetoond is dat multimedia werkt voor leren (zie oa Hattie en Yates, 2013), maar dat je hierbij best ook rekening houdt met de dual channel theory (en je best wel beeld, geluid en taal combineert, maar je moet opletten dat je het kanaal voor woord niet overbelast door én geschreven én gesproken taal aan te bieden, want anders wordt er net minder geleerd).

DUURZAAM ONDERWIJS

De invoering van moderne technologie is om diverse redenen van belang in het onderwijs van de 21ste eeuw. Hieronder volgen alvast zes goede redenen:

  1. Het behoort tot de cruciale doelstellingen van een eigentijds onderwijs dat leerlingen doelgericht, doeltreffend, creatief en kritisch met moderne technologie kunnen omgaan. Om die sleutelcompetentie te bevorderen, moeten leerlingen veelvuldig uitgedaagd worden om bij het gebruiken van technologie hun grenzen te verleggen. En die grenzen zijn er wel duidelijk: het is niet omdat jongeren met moderne technologie opgroeien dat ze doelgericht en kritisch informatie kunnen selecteren, gebruiken en evalueren, om maar één sprekend voorbeeld te nemen.
  2. Jonge mensen werken graag met moderne technologie. Het invoeren van technologie in de klas kan een motiverend effect hebben. Dat motiverend effect kan nog verhoogd worden als leerlingen in de school kansen krijgen om met behulp van moderne technologie uitdagende taken uit te voeren die ze zelf waardevol en…

View original post 509 woorden meer

Een gedachte over “6 redenen om moderne technologie in de klas te integreren, en 1 goede reden om er niet alle heil van te verwachten…

  1. Pingback: 6 redenen om moderne technologie in de klas te ...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.