Amerikaans onderzoek ziet betere wiskunderesultaten door… een dag minder school

Vier dagen naar de lagere school in plaats van vijf. Nu morgen de scholen hier in Vlaanderen terug beginnen zie ik al een paar leerlingen hun hand opsteken om aan te geven dat ze dit voorstel zien zitten en zie ik al een pak ouders zich afvragen hoe ze de opvang hiervoor zullen regelen.

Maar in verschillende plaatsen, oa in de staten Colorado, New Mexico en Wyoming in de VS is het al normaal dat de schoolweek niet meer loopt van maandag tot vrijdag maar slechts 4 dagen duurt. De reden was voor alle duidelijkheid niet pedagogisch van aard, maar wel om kosten te besparen. En de leerlingen gaan ook niet minder naar school, maar de schooldag wordt een pak langer. De besparing zit dan een lagere overhead en minder vervoerskosten.

Onderzoekers wilden de impact van deze maatregel in kaart brengen en in tegenstelling met wat ze hadden verwacht, blijkt de effecten niet negatief voor de taalvakken en zouden de wiskundeprestaties zelfs verbeteren.

Abstract van het onderzoek:

School districts employ a variety of policies to close budget gaps and stave off teacher layoffs and furloughs. More schools are implementing four-day school weeks to reduce overhead and transportation costs. The four-day week requires substantial schedule changes as schools must increase the length of their school day to meet minimum instructional hour requirements. Although some schools have indicated that this policy eases financial pressures, it is unknown whether there is an impact on student outcomes. We use school-level data from Colorado to investigate the relationship between the four-day week and academic performance among elementary school students. Our results generally indicate a positive relationship between the four-day week and performance in reading and mathematics. These findings suggest there is little evidence that moving to a four-day week compromises student academic achievement. This research has policy relevance to the current U.S. education system, where many school districts must cut costs.

 

2 gedachten over “Amerikaans onderzoek ziet betere wiskunderesultaten door… een dag minder school

  1. Pingback: OESO: hoeveel tijd gaat er naar onderwijs wereldwijd? (met bedenkingen) | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: OESO: hoeveel tijd gaat er naar onderwijs wereldwijd? (met bedenkingen) | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.