Mannelijk versus vrouwelijk brein? Wellicht weinig verschil volgens nieuwe studie

Gemiddeld zijn vrouwelijke breinen ietsje kleiner dan mannelijke, niet onlogisch omdat vrouwen gemiddeld ietsje kleiner zijn, maar… een nieuw onderzoek ziet in het geheel slechts minimale verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke hersenen.

Het gebeurt wel vaker: er zijn onderzoeken die wel degelijke verschillen vaststellen, maar die hebben vaak een relatief kleine steekproef. Het wordt pas interessant als de steekproef groot genoeg is, en net dan kunnen veel verschillen… verdwijnen.

Dit is ook het geval bij deze nieuwe studie onder leiding van Lise Eliot waarbij via een meta-studie gekeken werd naar meer dan 6000 scans waarbij men vooral focuste op de hippocampus die vermeend kleiner zou zijn. Echter als men ruimer kijkt en corrigeert voor de algemene breingrootte, verdwijnen zowat de verschillen:

 

  • Behavioral sex differences have suggested that the hippocampus is sexually dimorphic.
  • Meta-analysis demonstrates that raw hippocampal volume averages 0.4 cm3 larger in males.
  • However, this sex difference was eliminated in meta-analyses of studies that correct for overall brain volume.
  • The frequent claim that the hippocampus is sexually dimorphic was not supported.

Abstract van het onderzoek:

Hippocampal atrophy is found in many psychiatric disorders that are more prevalent in women. Sex differences in memory and spatial skills further suggest that males and females differ in hippocampal structure and function. We conducted the first meta-analysis of male–female difference in hippocampal volume (HCV) based on published MRI studies of healthy participants of all ages, to test whether the structure is reliably sexually dimorphic. Using four search strategies, we collected 68 matched samples of males’ and females’ uncorrected HCVs (in 4418 total participants), and 36 samples of male and female HCVs (2183 participants) that were corrected for individual differences in total brain volume (TBV) or intracranial volume (ICV). Pooled effect sizes were calculated using a random-effects model for left, right, and bilateral uncorrected HCVs and for left and right HCVs corrected for TBV or ICV. We found that uncorrected HCV was reliably larger in males, with Hedges’ g values of 0.545 for left hippocampus, 0.526 for right hippocampus, and 0.557 for bilateral hippocampus. Meta-regression revealed no effect of age on the sex difference in left, right, or bilateral HCV. In the subset of studies that reported it, both TBV (g = 1.085) and ICV (g = 1.272) were considerably larger in males. Accordingly, studies reporting HCVs corrected for individual differences in TBV or ICV revealed no significant sex differences in left and right HCVs (Hedges’ g ranging from + 0.011 to − 0.206). In summary, we found that human males of all ages exhibit a larger HCV than females, but adjusting for individual differences in TBV or ICV results in no reliable sex difference. The frequent claim that women have a disproportionately larger hippocampus than men was not supported.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s