Mannelijke personages hebben 3 maal meer tekst in Disney tekenfilms dan vrouwelijke personages

Er is een positieve evolutie bezig in Hollywood waarbij vrouwelijke heldinnen niet meer een sidekick hoeven te zijn die door de man gered moet worden. Films als The Hunger Games of bij Disney Frozen of Brave zetten zo een nieuwe toon.

Maar er is een opvallend verschil tussen Frozen en Brave, als we specifiek naar Disney kijken. Zelfs in Frozen hebben mannelijke personages nog steeds meer tekst dan vrouwelijke, in Brave is dat niet het geval maar deze film is een uitzondering.

Volgens onderzoek van Carmen Fought en Karen Eisenhauer, 2 linguistes die als onderzoek alle dialogen in Disney-films sinds 1989 analyseren, hebben mannelijke personages gemiddeld 3 maal meer tekst dan vrouwelijke. En alhoewel er een positieve evolutie is, zijn er slechts 2 films waar vrouwelijke personages meer tekst hebben dan mannen.

Opvallend genoeg was dit vroeger niet het geval:

Nu, het is misschien fout enkel te kijken naar het aantal woorden, maar ook wat er gezegd wordt in rekening te brengen. De onderzoeksters keken voorlopig enkel naar complimenten die gegeven worden in films aan andere personages en hier merken ze een positieve evolutie. Waar in oudere films de meeste complimenten aan vrouwelijke personages over het uiterlijk gingen, groeit sinds de jaren negentig het aantal positieve commentaren die over wat de vrouwelijke personages hebben bereikt of gepresteerd.

Lees veel meer in dit artikel in The Washington Post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.