Hoe fout kan je doorslaan in onderwijs? Scholen afrekenen op “grit”

Nee, met doorslaan heb ik het niet over dat akkefietje aan de faculteit filosofie in Leuven, maar wel over dit ontluisterend idee in sommige delen van de V.S.. Er is al een tijdje aandacht voor persoonskenmerken als “grit” daar in onderwijs, het belang van vastberadenheid, doorzettingsvermogen,… Er verschijnen tal van boeken over het onderwerp en de nodige trainingen. Ondertussen verschijnt er wel onderzoek dat een en ander relativeert.

Maar nu brengt de NY Times het verhaal van plannen om scholen af te rekenen op het resultaat van hoeveel vastberadenheid en doorzettingsvermogen ze al dan niet bij hun leerlingen bereiken. Er is al veel te zeggen over centrale testen en afrekencultuur, maar dit slaat imho alles.

Een van de belangrijkste propageerders van “grit” neemt niet toevallig compleet afstand van de praktijk:

“I do not think we should be doing this; it is a bad idea,” said Angela Duckworth, the MacArthur fellow who has done more than anyone to popularize social-emotional learning, making “grit” — the title of her book to be released in May — a buzzword in schools.

She resigned from the board of the group overseeing the California project, saying she could not support using the tests to evaluate school performance.

 

2 gedachten over “Hoe fout kan je doorslaan in onderwijs? Scholen afrekenen op “grit”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.