Speel met Pokemon in ruil voor wat?

Er is een bekende regel die veel mensen te vaak lijken te vergeten: als iets gratis is, dan ben jij meestal het product. De nieuwste rage vandaag heet Pokemon Go en is zowat de doorbraak van augmented reality naar het grote publiek met een snuifje geocaching:

Het spel is officieel nog niet in ons land verkrijgbaar, maar als ik naar mijn tijdlijnen op sociale media kijk, dan vinden mensen massaal de nodige omwegen om Pikachu en co te pakken te krijgen. Het spel is gratis (met optie om ook in-app toevoegingen te kopen), dus geldt de regel?

Wat geef je allemaal in ruil? Buzzfeed vat samen:

According to the Pokémon Go privacy policy, Niantic may collect — among other things — your email address, IP address, the web page you were using before logging into Pokémon Go, your username, and your location. And if you use your Google account for sign-in and use an iOS device, unless you specifically revoke it, Niantic has access to your entire Google account. That means Niantic has read and write access to your email, Google Drive docs, and more. (It also means that if the Niantic servers are hacked, whoever hacked the servers would potentially have access to your entire Google account. And you can bet the game’s extreme popularity has made it a target for hackers. Given the number of children playing the game, that’s a scary thought.) You can check what kind of access Niantic has to your Google account here.

It also may share this information with other parties, including the Pokémon Company that co-developed the game, “third-party service providers,” and “third parties” to conduct “research and analysis, demographic profiling, and other similar purposes.” It also, per the policy, may share any information it collects with law enforcement in response to a legal claim, to protect its own interests, or stop “illegal, unethical, or legally actionable activity.”

En in feite krijgt een klein bedrijf met stevige roots in Silicon Valley (oa Google Maps gaat terug tot bij een voorloper van dit bedrijf) zeer gedetailleerde informatie over je leven en waar je zoal beweegt. Nu het succes zo groot is dat men verwacht dat het aantal spelers binnenkort groter is dan het aantal actieve Twitter-gebruikers en nu er steeds meer journalisten en bloggers vallen over de privacy of beter het complete gebrek daaraan, komt er wel een reactie van het bedrijf:

We recently discovered that the Pokémon GO account creation process on iOS erroneously requests full access permission for the user’s Google account. However, Pokémon GO only accesses basic Google profile information (specifically, your User ID and email address) and no other Google account information is or has been accessed or collected.

Once we became aware of this error, we began working on a client-side fix to request permission for only basic Google profile information, in line with the data that we actually access. Google has verified that no other information has been received or accessed by Pokémon GO or Niantic.

Google will soon reduce Pokémon GO’s permission to only the basic profile data that Pokémon GO needs, and users do not need to take any actions themselves.

Oops foutje. Kan gebeuren. Het is ondertussen wel niet duidelijk hoe men met de informatie zal omgaan die men wel zal blijven verzamelen en vooral in welke mate ze deze zullen delen met moederhuis Alfabet (het vroegere Google) en Nintendo…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s