Overzicht onderwijsnieuws: leerkrachten als helden betalen zelf bijscholing

Het is een traditie geworden dat ik bij het begin van het schooljaar overzichtjes post met de belangrijkste nieuwsberichten die nu massaal in de kranten komen.

  • Het voorbije weekend stond minister Crevits al in verschillende kranten. Zo wil ze ‘rotte appels’ makkelijker kunnen ontslaan en wil ze burgerschap in de vakgebonden eindtermen. Dat laatste deed me wel wat opkijken, omdat de vakgebonden eindtermen net afgeschaft zouden worden, iets wat de woordvoerder van Crevits dit weekend me nog bevestigde.
  • Zowel in Humo als in een paar kranten kwamen ook de meer onzekere kanten van het leraarschap in beeld als opstapje naar het komende loopbaandebat.
  • Zonder linkjes want (nog) niet online, maar zowel De Morgen als het Nieuwsblad hadden het zelfde idee om een reeks te maken rond leerkrachten. In de Morgen verschijnt vandaag deel 2 van Meesterwerken, in het Nieuwsblad heet de reeks ‘De Kracht van de Leerkracht’.
  • Maar die leerkracht moet zelf dieper in de buidel tasten voor bijscholing. Een besparing die ogenschijnlijk niet fijn is, maar die grotere gevolgen heeft: degelijke professionalisering wordt door oa John Hattie gelinkt aan grotere leereffecten.
  • De Tijd keek dan weer naar een andere rekening: de schoolfactuur.
  • In het Belang van Limburg gaat het dan weer over een plan van de Scholengroep Midden-Limburg om de basisschool met 2 jaar te verlengen, of beter om naar een systeem van 3 maal 4 jaar te gaan in plaats van 2 maal 6 jaar (zoals vandaag met het lager en secundair onderwijs). Hiervoor zit in het masterplan ook een mogelijke opstap (de laatste 2 jaar worden al wat meer secundair onderwijs met aparte leermeesters Frans, technologie,…), maar hier zou het ook een stuk ingegeven zijn door praktische noodzaak met afgelegen basisscholen.

Wedden dat er morgen meer nieuws is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.