Onderzoek toont hoe verbod op smartphones in de klas… de punten kan doen dalen?

Er is veel onderzoek die toont hoe de afleiding van smartphones in de klas de resultaten negatief kunnen beïnvloeden. Recent nog toonde onderzoek van de London School of Economics dat bij klassen zonder telefoons de punten 6% hoger lagen.

Via Jeroen Janssen vond ik echter een studie die het tegenovergestelde claimt: een verbod op smartphones zou de punten kunnen doen dalen. Niet omdat de smartphone bij het leren zou helpen, maar omdat de studenten ondertussen zo verslaafd aan het ding zouden zijn, dat ze de hele tijd zich afvragen of ze niks missen en daardoor afgeleid voor het leren. Dit lijkt dicht te liggen bij het concept van FOMO, fear of missing out, waar anderzijds toch bedenkingen bij bestaan.

Dus het onderzoek is in feite ook niet positief over smartphones, voor alle duidelijkheid. Het onderzoek gebeurde bij een relatief kleine groep (87) studenten tussen 18 en 29 in Singapore.

Abstract van de studie:

Despite a huge spike in smartphone overuse, the cognitive and emotional consequences of smartphone overuse have rarely been examined empirically. In two studies, we investigated whether separation from a smartphone influences state anxiety and impairs higher-order cognitive processes, such as executive functions. We found that smartphone separation causes heightened anxiety, which in turn mediates the adverse effect of smartphone separation on all core aspects of executive functions, including shifting (Experiment 1) and inhibitory control and working-memory capacity (Experiment 2). Interestingly, impaired mental shifting was evident regardless of the extent of smartphone addiction, whereas smartphone addiction significantly moderated the negative effect of smartphone separation on inhibitory control, as assessed by the Stroop task. The study sheds light on cognitive mechanisms that may underlie some of these negative consequences of smartphone overuse.

2 gedachten over “Onderzoek toont hoe verbod op smartphones in de klas… de punten kan doen dalen?

  1. Uit de gesprekken met gamers voor de twee boeken die ik met Herm Kisjes schreef, kwam naar voren dat sommigen, met name zij die MORPG’s spelen, overdag soms afgeleid waren door gedachten aan de game die ze ’s avonds zouden gaan spelen. Ze vertelden bijvoorbeeld dat ze dan strategieën bedachten.
    Wat ik zelf herken is soms wat onrust niet bereikbaar te zijn of niet de mogelijkheid hebben een foto te maken als ik mijn telefoon niet bij me heb. Conclusie: het device weghalen betekent niet automatisch rust en volle aandacht voor de echte wereld.

  2. Ik ben niet mee eens
    Sinds dit jaar heb ik een doos in het lokaal waar alle lln de phones in zetten
    Consequent elke les, als ik een keer wat later in het lokaal ben, zijn de lln naast mijn tafel met dr phone in hun hand wachten op dr doos
    Ze zijn rustiger, en soms bij het weggaan vergeten ze het mee te nemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s