Opvallend voorstel van Franse presidentskandidaat Macron: geen gsm’s op school

Vandaag stelde onafhankelijk presidentskandidaat Emmanuel Macron zijn programma voor. Eerder was al duidelijk dat hij onderwijs belangrijk vindt, maar vandaag bleek er ook een opvallend element in zijn programma te zitten. Newsmonkey bericht:

Macron wil smartphones in scholen verbieden. Tenminste in scholen met leerlingen tot 16 jaar; de primaires en de collèges.

Er bestaat vreemd genoeg in Frankrijk al een wet die dat verbiedt. In 2010 werd die gestemd, toen nog vanwege de zorgen dat straling slecht zou kunnen zijn voor jongeren. Maar, de wet is nooit echt toegepast, dat werd overgelaten aan de scholen zelf, en die kwamen doorgaans met het soort arrangementen zoals we hier ook kennen: niet in de klas, alleen op de speelplaats, etcetera.

Macron wil het nu simpel maken: smartphones en GSMs worden gewoon verboden voor leerlingen op school tout court.

En dan zien experts mobiel leren als belangrijkste trend (via Wilfred Rubens):

Er is wel degelijk iets te zeggen voor de maatregel, niet vanwege de stralingsonzin, maar wel qua aandacht. Zelf denk ik echter dat het vooral belangrijk is om leerlingen goed leren om te gaan met (mobiele) technologie. Dat betekent: gebruiken als het een meerwaarde heeft, wegleggen als het afleidt van je eigenlijke doel. Een dergelijk algemeen verbod maakt mijn inziens dit een pak moeilijker.

Een gedachte over “Opvallend voorstel van Franse presidentskandidaat Macron: geen gsm’s op school

  1. In Dene Magna (Mitcheldean, Gloucestershire) werkt het perfect omdat het past in een totale schoolfilosofie. Leerlingen kunnen dat ook zelf motiveren vanuit die visie. Sociale ‘controle’ hoeft zelfs niet. Heb ik persoonlijk in gesprekken met leerlingen kunnen ervaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.