Mogelijk Moral Panic Alert: zelfmoorden en blue whales

Ik hoorde er eerst over op Radio 1, maar had toen al het gevoel: dit heeft alles van een mogelijke moral panic. Iets wat De Standaard ook lijkt te beseffen.

Waarover gaat het? Blue Whale een levensgevaarlijk online spel dat tieners zou aanzetten tot zelfmoord in Rusland.

Snopes, de factchecker voor al jullie online hoaxes geeft aan dat het gegeven dat er massaal meer zelfmoorden bij jongeren zou zijn door het spel onbewezen is (dank Peter Burger voor de link!). Dergelijke Blue Whale groepen zouden wel degelijk bestaan:

While these “Blue Whale” suicide groups have not been directly linked to hundreds of suicides in Russia, the groups do exist. They started shortly after the death of Rina Palenkova, a Russian teenager who purportedly took her own life shortly after posting a photograph of herself on VK.com. The image was widely circulated on social media, and Rina soon became the central figure of a strange cult-like group:


Social media communities such as “Sea of Whales” and shock video sites shared photographs of Rina and spread a rumor that she was part of a suicide sect:

These groups actively exploited the theme of suicide – continued the cult of Rina Palenkovoy and published shock content: psychedelic and sinister video recording suicides. The creators of the community filled it with strange characters – Hebrew inscriptions, numbers, codes, pictures and video with a strange logo (it turned out to have been borrowed from the logo of a brand of lingerie).

[…]

Later, groups of creators began to promote them through an interactive quest, ARG, a game with augmented reality. They took the idea of a mysterious quest “Insider”, created in 2012 – few details exist of the original project, but you can get acquainted with its ominous promo video – and created on that basis a new ARG with the levels and tasks in the real world. Author of the new project “Insiders” Nosferatu by Alexander refused to communicate with Apparat. According to the testimony of other users, the project initially had no relation to suicide, but later it “stole” the administrators of destructive groups. One of the elements of the project was a timer on the site, counting down the 70 days prior to a certain date – according to the F57, until the day of the mass suicides.

There is certainly a reason to be concerned about groups that venerate and promote suicide, but the creator of the “Sea of Whales” community said that he had no interest in encouraging people to take their own lives.

Waarom begin ik er nu nog over?

Wel gisteren waarschuwde ook de politie in de Borinage voor het spel dat België aan het veroveren zou zijn.

Het is een moeilijke. De agent in kwestie geeft aan de paniek niet te willen voeden, maar wil goedbedoeld waarschuwen. De kans dat mensen door het – wellicht overdreven verhaal en misschien zelfs helemaal fout verhaal –  op ideeën gebracht werden, is niet onbestaande. Tegelijk kan je door de berichtgeving én de angst voeden én een mogelijk fout verhaal verder verspreiden én mensen op ideeën brengen.

Een gedachte over “Mogelijk Moral Panic Alert: zelfmoorden en blue whales

  1. Pingback: Lectuur op zaterdag: te veel gamen, speelbal van emoties en echte blauwe walvissen? | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.