Studie levert gevaarlijke conclusie ivm leren ivm alcohol

We hopen allemaal op trucjes om beter te leren, we willen dingen slikken voor betere schoolresultaten, enzovoort. Deze nieuwe studie over een middel tegen leren lijkt me qua aanpak ok (het is randomized controlled trial) met weliswaar een kleine testgroep (88 deelnemers). Maar het onderwerp? Leer je beter door alcohol.

En wat blijkt? De deelnemers die mochten drinken na het leren, bleken de stof die ze voor het drinken studeerden beter te onthouden dan de groep die niet mocht drinken. En hoe meer ze dronken… hoe meer de woordenlijst die ze moesten uit het hoofd leren, onthouden werd.

Ik zou toch nog wachten met dit massaal door te voeren. Een examen afleggen met een kater lijkt me niet zo handig.

Abstract van het onderzoek:

Alcohol is known to facilitate memory if given after learning information in the laboratory; we aimed to investigate whether this effect can be found when alcohol is consumed in a naturalistic setting. Eighty-eight social drinkers were randomly allocated to either an alcohol self-dosing or a sober condition. The study assessed both retrograde facilitation and alcohol induced memory impairment using two independent tasks. In the retrograde task, participants learnt information in their own homes, and then consumed alcohol ad libitum. Participants then undertook an anterograde memory task of alcohol impairment when intoxicated. Both memory tasks were completed again the following day. Mean amount of alcohol consumed was 82.59 grams over the evening. For the retrograde task, as predicted, both conditions exhibited similar performance on the memory task immediately following learning (before intoxication) yet performance was better when tested the morning after encoding in the alcohol condition only. The anterograde task did not reveal significant differences in memory performance post-drinking. Units of alcohol drunk were positively correlated with the amount of retrograde facilitation the following morning. These findings demonstrate the retrograde facilitation effect in a naturalistic setting, and found it to be related to the self-administered grams of alcohol.

2 gedachten over “Studie levert gevaarlijke conclusie ivm leren ivm alcohol

  1. Het valt me op dat leerresultaten vaak worden gelijkgesteld aan het kunnen reproduceren van feitenkennis zoals woordenlijsten. Zo ook in dit onderzoek. Wellicht is alcohol wel funest voor het zien van verbanden of het herkennen van patronen. Iets om bij een goed glas wijn over na te denken….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.