Enkele onderwijsuitdagingen na het ICCS-rapport over jongeren en burgerschap

Gisteren bracht ik al het persbericht over het ICCS-rapport en onze jongeren scoren beter dan 7 jaar geleden, maar er zitten toch enkele grote uitdagingen in.

  • Terwijl jongeren wel meer vertrouwen hebben in instituten en de overheid, blijkt de stap om zelf politiek engagement aan te gaan zeer klein. Dat begint ook al op school waar de voorbije jaren zwaar is ingezet op participatie in leerlingenraden, maar waar de 14-jarigen in de bevraging opvallend vaak aangeven dat ze hier weinig interesse in tonen. Nochtans is dit een zeer mooie opstap naar verdere participatie.
  • Onze leerkrachten voelen zich zeer onzeker over les geven over burgerschap en dan specifiek over mensenrechten, stemrecht, burgerrechten, de EU en de grondwet en politieke systemen.. Dit is geen kleine uitdaging, want dit onderwerp staat nu eenmaal hoog op de agenda. Maar er vallen nog een paar dingen op die hier rechtstreeks of onrechtstreeks mee te maken kunnen hebben. Slechts 33% van de bevraagde jongeren geeft aan dat ze regelmatig hun mening mogen geven in de klas. En… het onderwijzend personeel geeft aan dat ze weinig vrijheid ervaren in hoe ze burgerschap kunnen benaderen op school. Dat laatste sluit mooi aan bij de huidige discussie over de eindtermen.
  • En dat er ook nog dingen moeten meegegeven worden is duidelijk: net op die zaken waarover onze leerkrachten onzeker zijn, scoren onze leerlingen niet zo best.
  • En mediawijsheid blijft cruciaal, ook hier. We zien dat jongeren wel nog vaak naar het nieuws kijken (is typisch Belgisch), maar dat ze ook veel oppikken via sociale media én dit vaak voor waar aannemen (dit geldt zeker voor de leerlingen in de B-stroom).

Er zijn – zoals ik al zei – veel mooie evoluties bij onze jongeren merkbaar, onder andere over gendergelijkheid. Het is ook zeker mooi dat onze jongeren erg wakker liggen van het klimaat, maar ze mogen dus ook meer weten over de rest en wat vaker op de barricaden leren staan of andere vormen van engagement tonen. Tegelijk moeten we op basis van dit rapport dus ook niet enkel kijken naar de leerlingen, maar ook naar het onderwijs.

Een gedachte over “Enkele onderwijsuitdagingen na het ICCS-rapport over jongeren en burgerschap

  1. Pingback: Wil geen pessimist zijn, maar… | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.