Ionica Smeets, Julia Cramer en ik hebben zeer leuk nieuws: Hoe kinderen warmer maken voor STEM?

Wat is er leuker dan 1 fijne werkgever? Juist, 2 fijne werkgevers, Ben blij dat ik dit nieuws eindelijk kan bekend maken dat ik naast de Arteveldehogeschool binnenkort op een nieuwe plaats start:

Jongeren en kinderen warm maken voor STEM (science, technology, engineering en mathematics) is de laatste jaren een steeds belangrijker thema geworden. Ondertussen staan de speelgoedrekken vol met robots en lijkt STEM populairder dan ooit. Maar hoe breng je dit belangrijke thema ook bij kinderen uit moeilijker te bereiken doelgroepen? Onder andere uit de recente PISA-gegevens blijken verschillende benaderingen binnen STEM-onderwijs vooral de kloof tussen arme en rijke achtergrond te vergroten en gaat een lage sociaal-economische status (SES) vaak gepaard met minder goede prestaties in STEM.

Een recente meta-analyse van Jens Dietrichson, Martin Bøg, Trine Filges en Anne-Marie Klint Jørgensen laat zien dat in het algemeen in het onderwijs slechts een beperkt aantal aanpakken de door SES ontstane kloof effectief kunnen verkleinen. Hierbij gaat het onder andere over directe instructie, geleid groepswerk, maar ook tutor-werking. Dat laatste inspireert ons nieuwe onderzoek binnen de bèta routes van de Nationale Wetenschapsagenda.

De evidentie voor een positief effect van tutorwerking op leren is er, maar kunnen we dit effect verfijnen? Kunnen we ervoor zorgen dat via tutorwerking kinderen en jongeren niet alleen beter presteren maar ook meer open komen te staan voor STEM?

Dit is de focus van een nieuw onderzoek dat op 1 januari 2018 van start gaat bij de groep Science communication and Society aan de Universiteit Leiden. Hierin bundelen de routes Bouwstenen der Materie en Fundamenten van Ruimte en Tijd en De quantum/nanorevolutie binnen de Nationale Wetenschapsagenda hun krachten om te zorgen voor betere, evidence-based wetenschapscommunicatie.

En nu het persoonlijke leuke nieuws: ik ben blij dat ik dit onderzoek mag uitvoeren!

Het gehele project staan onder leiding van Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie en boegbeeld van de route Bouwstenen der Materie en Fundamenten van Ruimte en Tijd en quantumexpert/communicatie-onderzoeker Julia Cramer van de route De quantum/nanorevolutie.

Het project zal drie jaar lopen en binnenkort werven we een postdoc om mee te werken aan dit project. We mikken op een eerste bereik van meer dan 200 kinderen uit groep 7 van Nederlandse basisscholen die direct betrokken zullen worden in dit onderzoek.

8 gedachten over “Ionica Smeets, Julia Cramer en ik hebben zeer leuk nieuws: Hoe kinderen warmer maken voor STEM?

  1. Wow! Veel succes! Hoe gaat u de kinderen rekruteren? Richt u zich ook op kinderen die er nu al van dromen om wetenschapper te worden? Ik ken zo iemand. Welk domein; vroeg ik vorige week nog. Toen wa

  2. Samen met leerlingen een lowbudget robotwagentje ontwikkeld dat te programmeren is met Scratch. Onlangs in samenwerking met SLO en de Radboud Universiteit gestart met een onderzoek naar peer2peer educatie en robotica. Ik kom heel graag met jullie in contact!
    Vriendelijke groet,
    Olivier van Beekum

  3. Pingback: Jobaanbieding: wie wil als postdoc aan de slag in Leiden? | X, Y of Einstein?

  4. Pingback: Telefonisch vragenuur voor studenten en leerlingen die me willen/moeten interviewen voor een taak | X, Y of Einstein?

  5. Pingback: Bye 2018 (met kleine verborgen oproep) | X, Y of Einstein?

  6. Pingback: Een klein alternatief, persoonlijk lijstje voor het komende jaar | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.