Het lekkerste voor het laatst? Het belang van zelfcontrole in vraag gesteld

Opgroeien

Ontwikkelingspsychologen zien zelfcontrole als één van de belangrijkste voorspellers van een succesvol leven. Mensen met zelfcontrole zijn gelukkiger in hun relaties, leven gezonder en zijn succesvoller in hun werk. Zelfcontrole houdt onder meer in dat je je impulsen kunt beheersen en  dat je verleidingen kunt weerstaan ten gunste van een grotere toekomstige beloning. In de literatuur wordt dit ‘uitstel van behoeftebevrediging’ (delay of gratification) genoemd. Maar… is uitstel van behoeftebevrediging wel in alle omstandigheden functioneel?

Het lekkerste voor het laatst

Je kunt als ouders niet vroeg genoeg beginnen met het trainen van zelfcontrole. Dus ik leer mijn kinderen ‘het lekkerste voor het laatst te bewaren’. Mijn 5-jaar oude dochter eet dus eerst de boterhamhapjes met korstjes en bewaart de zachte hapjes zonder korstjes voor het laatst. Mijn 2-jaar oude dochter kan dit niet. Aan het eind van elke broodmaaltijd liggen enkel nog de broodkorsten op haar bord. Die ze uiterst…

View original post 946 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.