De professionele gangsters die zich voordoen als Nigeriaanse prinsen (Linda Duits)

Deze post verscheen eerst op dieponderzoek.nl.

We doen vaak een beetje lacherig over de Nigeriaanse ‘prinsen’ die zo actief via e-mail zoeken naar iemand die ze met hun fortuin kunnen vertrouwen. Het is echter een lucratieve business, die moeilijk te bestrijden is en wiens winnaars zich gedragen als Amerikaanse gangsters – inclusief rapvideo’s met champagne, zo leert een artikel op Wired.

De truc is om onwetende westerlingen te scammen in het verzenden van geld. Eerder waren zulke mailtjes makkelijk te herkennen, bijvoorbeeld aan de spelfouten, maar phishing e-mails zijn de laatste jaren veel professioneler geworden. Als slachtoffers klikt op een link in de e-mail, wordt er malware op hun computer geïnstalleerd. De daders nemen hun tijd: ze verkennen de computers (accounts, wachtwoorden) soms wekenlang. Daarbij richten ze zich niet alleen op particulieren, maar ook op bedrijven. Ze kunnen e-mail doorsturen, legitieme facturen maken etc.

Een onderzoeker van Secureworks, die de scammers al jarenlang volgt, zegt tegen Wired:

“It’s malware and phishing combined with clever social engineering and account takeovers … They’re not very technically sophisticated, they can’t code, they don’t do a lot of automation, but their strengths are social engineering and creating agile scams. They spend months sifting through inboxes. They’re quiet and methodical.”

Hoewel de VS succesvol uitwisselingen heeft gedaan met Nigeria, is het moeilijk de scammers te bestrijden. Zij laten het ondertussen goed hangen. De scammers hebben de bijnaam Yahoo Boys omdat ze veel slachtoffers via Yahoo vinden. Die naam hebben ze omhelsd: zo spreekt zanger Olu Maintain zijn bewondering voor deze ‘levensstijl’ uit in het nummer ‘Yahooze’, met een clip waarin hij zich presenteert als een gangsta rapper.

Een andere veiligheidsdeskundige:

“These guys are more like a crew from the mafia back in the day … Once you’re in an organization and are initiated, then you have a new name that’s assigned to you. They’ve got their own music, their own language even. And there are pictures on social media where they’re flaunting what they’re doing. The whole idea is why invest hundreds of thousands of dollars to build your own malware when you can just convince someone to do something stupid?”

https://youtu.be/0Jh8tCns-Bg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.