Vriendschappen bij jongens stabieler dan bij meisjes

Het gaat wellicht in tegen het denken van veel mensen en ook in tegen veel films zoals Mean Girls, maar volgens een nieuwe Britse studie bij 460 tieners die gedurende een half jaar gevold werden, blijken de vriendschappen van jongens van 11 stabieler dan bij meisjes van die zelfde leeftijd. De onderzoekers merkten dat jongens steeds met dezelfde 6 vrienden omgingen, terwijl dit bij meisjes meer schommelde.

Voor deze resultaten die ook eerder onderzoek wat lijken tegen te spreken, is de leeftijdsgroep misschien we een verklaring. De onderzoekers keken bij een vrij jonge groep tieners. Verder blijken er wel verschillen te zijn naargelang de school en dat is niet onbelangrijk in een onderzoek waarbij men slechts data van vier scholen gebruikte.

De reden voor de onderzoekers om dit te bekijken, kan misschien verrassen. Het onderzoek kadert in de verspreiding van besmettelijke ziektes. Hiervoor is het belangrijk te weten hoe op welke leeftijd de sociale contacten verlopen.

Abstract van het onderzoek:

Self-reported social mixing patterns are commonly used in mathematical models of infectious diseases. It is particularly important to quantify patterns for school-age children given their disproportionate role in transmission, but it remains unclear how the structure of such social interactions changes over time. By integrating data collection into a public engagement programme, we examined self-reported contact networks in year 7 groups in four UK secondary schools. We collected data from 460 unique participants across four rounds of data collection conducted between January and June 2015, with 7,315 identifiable contacts reported in total. Although individual-level contacts varied over the study period, we were able to obtain out-of-sample accuracies of more than 90% and F-scores of 0.49–0.84 when predicting the presence or absence of social contacts between specific individuals across rounds of data collection. Network properties such as clustering and number of communities were broadly consistent within schools between survey rounds, but varied significantly between schools. Networks were assortative according to gender, and to a lesser extent school class, with the estimated clustering coefficient larger among males in all surveyed co-educational schools. Our results demonstrate that it is feasible to collect longitudinal self-reported social contact data from school children and that key properties of these data are consistent between rounds of data collection.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.